DISTRIBUIȚI
Medium

Liderul Osetiei de Sud, teritoriu prorus din Caucaz care s-a desprins de Georgia, a declarat miercuri că are în vedere o consultare populară cu privire la ataşarea la Rusia, potrivit AFP, EFE şi Reuters, scrie agerpres.  

„Trebuie, bineînţeles, ca noi să cerem avizul poporului şi să facem astfel ca poporul să se exprime asupra posibilităţii de a ne alătura Federaţiei Ruse”, a declarat Anatoli Bibilov în direct la un canal de televiziune rusesc.


Citește și : ONU a numit trei experţi care să investigheze crimele de război din Ucraina

„Nu este foarte dificil să o facem fără amânare. Cum se spune, este o problemă tehnică”, a spus el în continuare, asigurând că alăturarea la Rusia este un „vis secular” al poporului osetin.

Osetia de Sud şi Abhazia sunt două regiuni din Caucazul de Sud, care s-au desprins de fosta republica sovietică Georgia. Autoproclamata lor independenţă a fost recunoscută în august 2008 de Rusia, după un război fulger între Tbilisi şi Moscova.

După acest conflict, forţe ruseşti staţionează în mod permanent în Osetia de Sud şi în Abhazia.

Această declaraţie intervine în timp ce armata rusă desfăşoară din 24 februarie o ofensivă în Ucraina, oficial pentru a veni în ajutorul altor două teritorii separatiste proruse, Lugansk şi Doneţk, situate în estul Ucrainei.

Săptămâna trecută, Anatoli Bibilov anunţase de altfel că a trimis în Ucraina soldaţi din Osetia de Sud pentru „a ajuta la protejarea Rusiei”.

Citește și : O fabrică de bere din Ucraina produce acum cocteiluri Molotov

 

Liderul separatiştilor din Lugansk, Leonid Pasecinik, afirmat duminică că un referendum va avea loc „într-un viitor apropiat” pentru ca această regiune să se alipească la Rusia.

Şeful separatiştilor din Doneţk, Denis Puşilin, se pronunţă de asemenea cu regularitate pentru o fuziune cu Moscova.