DISTRIBUIȚI
Radio Chișinău

Separatiștii susținuți de Rusia din estul Ucrainei au declarat vineri că intenționează să evacueze aproximativ 700.000 de persoane în Rusia din autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD), relatează Reuters, informează mediafax.

Majoritatea locuitorilor din RPD sunt vorbitori de limbă rusă și mulți dintre ei au primit deja cetățenia rusă.


Citește și : Justiția rusă ordonă încarcerarea fratelui opozantului Aleksei Navalnîi

Ucraina spune că persoanele care conduc RPD nu sunt separatiști, ci reprezentanți ai Rusiei, ceea ce Kremlinul neagă.

Separatiștii susținuți de Rusia au îmbarcat vineri civili în autobuze pentru a părăsi regiunile separatiste din estul Ucrainei, o întorsătură surprinzătoare într-un conflict despre care Occidentul crede că Moscova intenționează să îl folosească drept justificare pentru o invazie a vecinului său.

Sirenele de avertizare au răsunat în Donețk după ce această regiune și cealaltă autoproclamată „republică populară”, Luhansk, anunțând evacuarea persoanelor către Rusia, femeile, copiii și bătrânii fiind primii care au plecat.

Câteva ore mai târziu, un jeep a explodat în fața clădirii guvernului rebel din orașul Donețk, capitala regiunii cu același nume. Presa rusă a declarat că acesta aparținea unui lider al miliției.

Guvernul ucrainean a negat acuzațiile liderilor rebeli potrivit cărora ar plănui o ofensivă și a declarat că nu vizează în niciun fel civili.

Majoritatea celor câteva milioane de civili din cele două zone controlate de rebeli sunt vorbitori de limbă rusă, mulți dintre ei având deja cetățenie acordată de Moscova.

La câteva ore de la anunț, familiile s-au adunat pentru a urca în autobuze la un punct de evacuare din Donețk.

Evacuarea a început după ce în zona de conflict din estul Ucrainei a avut loc, vineri, ceea ce sursele au descris ca fiind cel mai intens bombardament de artilerie din ultimii ani.

Guvernul ucrainean și separatiștii s-au aacuzat reciproc.

Citește și : UE ia în considerare noi măsuri împotriva Belarus

Țările occidentale au declarat că sunt de părere că bombardamentele, care au început joi și s-au intensificat în cea de-a doua zi, fac parte dintr-o încercare a guvernului președintelui rus Vladimir Putin de a crea un pretext pentru a justifica o invazie în Ucraina.

Rusia a declarat că nu are nicio intenție de a ataca Ucraina și a acuzat Occidentul de propagarea iresponsabilă a fricii.

Nu existau semne de panică vineri seara în Donețk.