DISTRIBUIȚI
Rador

Sentimentele anti-maghiare în creştere ar putea afecta poziţia Ungariei şi deciziile sale privind România, a declarat luni ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, citat de agenţia MTI, potrivit agerpres.

Menţinerea unor relaţii bazate pe respect reciproc este importantă datorită comunităţii etnice maghiare din România, a mai menţionat şeful diplomaţiei ungare în declaraţia dată la o conferinţă de presă organizată pentru o altă temă.


Citește și : Morawiecki : Italia şi unele state est-europene s-au opus numirii lui Timmermans la șefia Comisiei Europene

”Este prin urmare regretabil că sentimentele anti-maghiare au pătruns chiar şi până la nivelele cele mai înalte ale politicii româneşti”, a estimat Szijjarto.

El a estimat în continuare că menţinerea unor relaţii bune ar fi utilă nu doar etnicilor maghiari, ci şi României, întrucât România se va putea baza astfel pe cooperarea Ungariei în chestiunile europene şi în cele comerciale.

Relaţiile ungaro-române au fost unele de succes şi la nivel internaţional, a mai spus şeful diplomaţiei ungare, adăugând că recenta soluţionare a chestiunii liceului Romano-Catolic de la Târgu Mureş are o importanţă simbolică. Totuşi, creşterea tensiunilor trebuie respinsă şi din acest motiv Ungaria va face demersuri, chiar şi la nivel internaţional, împotriva oricăror sentimente anti-maghiare, a conchis el.

Citește și : Macron denunță un ‘eşec’ al summitului de la Bruxelles : Nu oferim o imagine serioasă a Europei

Referindu-se la alegerea liderilor instituţiilor Uniunii Europene, Szijjarto a menţionat că poziţia Ungariei este neschimbată şi a fost clară de la început. Orice candidat care nu respectă naţiunile europene şi valorile catolice, şi care nu vrea să oprească migraţia nu se poate baza pe sprijinul Ungariei, a amintit el.