DISTRIBUIȚI
motherjones.com

Senatul SUA va sancţiona Turcia şi chiar va suspenda ţara din NATO dacă această ţară va invada nord-estul Siriei şi va ataca forţele kurde, a declarat luni senatorul Lindsey Graham, relatează dpa, potrivit agerpres.

”Vom introduce sancţiuni bipartizane împotriva Turciei dacă ea va invada Siria şi vom solicita suspendarea ţării din NATO dacă ea va ataca forţele kurde care au ajutat SUA în distrugerea Califatului Statului Islamic”, a scris Graham, republican, pe Twitter.


Citește și : Justiţia americană autorizează acesul la declaraţiile de venit ale lui Trump

Graham, care este adesea un susţinător vocal al lui Trump, a spus că lucrează cu senatorul democrat Chris Van Hollen la un proiect de lege şi speră într-o majoritate ”împotriva veto-ului” în camera superioară.

”Congresul trebuie să dea clar de înţeles că Turcia va plăti un preţ greu dacă îi va ataca pe kurzii sirieni”, a spus Van Hollen, denunţând ”decizia lui Trump de a-i trăda” pe kurzi.

Membrii ambelor partide, democrat şi republican, l-au criticat pe preşedinte pentru decizia sa de a permite Turciei să intre în nordul Siriei şi să atace forţele conduse de kurzi care au fost partenerul principal al Washington-ului în lupta împotriva Statului Islamic.

Senatorul republican Mitt Romney a avertizat că decizia va fi considerată ca fiind ”o trădare” a kurzilor şi face ca SUA să fie ”un aliat nesigur”.

Chris Murphy, un democrat, a numit demersul lui Trump „de-a dreptul sinistru”, subliniind faptul că tocmai în această lună SUA i-au convins pe kurzi să înlăture dispozitivele militare împotriva Turciei, în condiţiile unei aparente promisiuni de a continua să-i apere.

Senatorul Bernie Sanders, un progresist de stânga care candidează în alegerile prezidenţiale din 2020, a criticat ”anunţul abrupt” al preşedintelui Trump, afirmând că SUA ”trebuie să pună capăt în mod responsabil intervenţiilor militare în Orientul Mijlociu”.

Citește și : Justiţia scoţiană respinge un recurs contra lui Boris Johnson

Preşedintele american Donald Trump a susţinut luni decizia administraţiei sale de a retrage trupele SUA din nordul Siriei, argumentând că este prea costisitor să menţină sprijinul forţelor kurde care luptă contra grupării Statul Islamic.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a reiterat în urmă cu două zile ameninţarea cu lansarea unei operaţiuni ”la sol şi în aer” în Siria contra miliţiilor kurde Unităţile de protecţie a poporului (YPG), considerate de Ankara organizaţie teroristă.