DISTRIBUIȚI
Digi24

Senatul SUA a votat sâmbătă în favoarea convocării martorilor în al doilea proces de impeachment lansat împotriva fostului preşedinte american Donald Trump, transmit Reuters şi dpa, potrivit agerpres

Acest proces de impeachment a intrat sâmbătă în a cincea zi.


Camera Reprezentanţilor a Congresului american l-a acuzat pe Trump de ”incitare la insurecţie”, susţinând că discursul acestuia din 6 ianuarie a încurajat mulţimea de susţinători să ia cu asalt Capitoliul în aceeaşi zi. Cinci persoane au decedat în acele evenimente, printre care un ofiţer de poliţie.

Citește și : Rusia a aprobat ‘preliminar’ producţia vaccinului Sputnik V în Serbia

Michael van der Veen, avocatul lui Trump, a susţinut că va avea nevoie de 100 de depoziţii dacă democraţii din Camera Reprezentanţilor doresc să cheme martori în proces.

El s-a declarat contrariat de faptul că martorii ar urma să fie convocaţi online prin aplicaţia Zoom şi a subliniat că depoziţiile ar trebuie să fie făcute în biroul său din Philadelphia. O mare parte a senatorilor prezenţi au izbucnit în râs la auzul acestei propuneri.

Liderul senatorilor republicani, Mitch McConnell, a anunţat că va vota pentru achitarea lui Donald Trump, acuzat de ”incitare la insurecţie” în timpul asaltului asupra Capitoliului, într-un mesaj către grupul său parlamentar el evocând o ”decizie dificilă”.

”Sunt convins că procesele de impeachment sunt un instrument menit în mod esenţial să înlăture” un demnitar din funcţiile sale şi că, ”de aceea, noi nu dispunem de competenţele cerute”, a explicat influentul politician republican. El a susţinut astfel argumentul constituţional prezentat de avocaţii lui Trump.

Citește și :Merkel: Germania va avea suficiente vaccinuri în aprilie, dar relaxarea restricţiilor mai trebuie să aştepte

Pentru moment pare improbabil ca Senatul să voteze pentru condamnarea lui Donald Trump. Democraţii au nevoie de o majoritate de două treimi în Senat, ceea ce înseamnă că 17 republicani ar trebui să voteze pentru condamnarea fostului preşedinte.