DISTRIBUIȚI
wikipedia

Senatorii ruşi au adoptat miercuri legea ce permite clasarea unor organizaţii media ca ‘agenţi străini’, ca reacţie la restricţiile impuse de Washington canalului rus Russia Today, relatează AFP, potrivit agerpres.

În cursul votului de miercuri dimineaţa în cadrul Consiliului Federaţiei, camera superioară a Parlamentului rus, 154 de senatori au votat în favoarea textului legii, înregistrându-se o singură abţinere, a anunţat agenţia de presă rusă TASS, citată de AFP.


Citeşte şi: Un avion militar american S-A PRĂBUŞIT în mare. La bord se aflau 11 persoane

Textul, aprobat în unanimitate de către Duma de Stat (camera inferioară), săptămâna trecută, şi care urmează să fie promulgat de către preşedintele Vladimir Putin, permite clasarea oricărei instituţii media internaţionale care operează în Rusia sub acest apelativ controversat pe baza deciziei Ministerului Justiţiei.

Această lege este prezentată ca o ripostă după înregistrarea în SUA ca ‘agent al străinătăţii’ a canalului Russia Today, controlat de statul rus.

‘Orice media străine ar putea fi calificate agent străin într-o manieră arbitrară de către Ministerul Justiţiei’, a apreciat luni, într-un comunicat, Consiliul pentru drepturile omului de la Kremlin, recomandând în Senat respingerea proiectului de lege din cauza între altele a formulării vagi şi a riscului de abuzuri.

Legea, criticată puternic de ONG-urile Human Rights Watch şi Amnesty International, constrânge în special entităţile vizate să dea informaţii autorităţilor asupra situaţiei lor financiare şi să precizeze în documentele pe care le emit că sunt clasificate ca atare.

Citeşte şi: Imagini dramatice cu DEZERTAREA soldatului nord-coreean

În mod oficial, acest text extinde la mass-media o lege datând din 2012, care până acum se referea numai la organizaţiile neguvernamentale.

Posturile de radio Voice of America (Vocea Americii) şi Radio Free Europe/Radio Liberty, finanţate de Congresul american, sunt primele mass-media care au fost atenţionate de Moscova cu privire la o posibilă înregistrare sub acest calificativ de ‘agenţi străini’.