DISTRIBUIȚI
RMF 24

Susţinerea din partea Poloniei în procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeanムa fost exprimatムmiercuri, la întrevederea dintre prim-ministrul moldovean Natalia Gavriliţa şi mareşalul Senatului Republicii Polone, Tomasz Grodzki, care se aflムîntr-o vizitムoficialムla Chişinăƒu, împreunムcu un grup de senatori de la Varşovia, informeazムMOLDPRES, citând un comunicat guvernamental, potrivit agerpres.  

În cadrul discuţiilor, şefa executivului de la Chişinău a mulţumit pentru asistenţa tehnicムşi financiarムoferitムde Polonia pentru depヺirea crizei economice şi energetice cu care se confruntムRMoldova. Natalia Gavriliţa a menţionat căƒ, datoritムsuportului partenerilor UE, Republica Moldova a reuşit sムîşi consolideze securitatea energeticăƒ, sムreducムdependenţa de Gazprom şi sムpunムbazele unui amplu proces de diversificare a resurselor energetice.


Citește și : Biden: SUA vor furniza Ucrainei 31 de tancuri de tip M1 Abrams

„Asistenţa financiarムoferitムde Republica Polonia ne-a ajutat sムminimizăƒm consecinţele răƒzboiului împotriva Ucrainei – ţarムcare are toatムsusţinerea noastrムîn lupta pentru protejarea valorilor Uniunii Europene. Vrem sムconstruim un stat rezilient, democratic şi prosper, iar investiţiile poloneze sunt binevenite pentru a valorifica potenţialul nostru de creştere”, a subliniat prim-ministrul.

De asemenea, Natalia Gavriliţa a mulţumit Poloniei pentru acţiunile întreprinse pe parcursul preşedinţiei în OSCE în vederea facilităƒrii dialogului transnistrean şi pentru susţinerea în procesul de integrare europeanăƒ. Totodatăƒ, partea moldoveneascムa solicitat susţinerea Poloniei în cadrul iniţiativei Coridoarele solidarităƒţii, lansatムanul trecut de Comisia Europeanăƒ.

În context, mareşalul Senatului Republicii Polone, Tomasz Grodzki, a menţionat cムţara sa este dispusムsムofere expertiza tehnicムnecesarムpentru accelerarea implementăƒrii agendei europene şi a subliniat cムdosarul transnistrean nu este un impediment în aceastムcale.

„Senatul Republicii Polonia nu vrea sムfie un spectator pasiv în procesul de aderare a Moldovei la Uniunea Europeanăƒ. Vrem sムîmpăƒrtヺim din experienţa noastrăƒ, sムvムajutăƒm sムparcurgeţi cât mai rapid toţi paşii birocratici necesari. Ca senatori, vrem sムştiţi cムdosarul transnistrean activ nu este un impediment în calea integrăƒrii europene”, a subliniat Tomasz Grodzki.

Citește și : Putin nu comentează decizia Germaniei, afirmă că va dura până la restabilirea suveranităţii Europei

Cei doi oficiali au exprimat necesitatea de activizare a dialogului pe platforma Comisiei interguvernamentale moldo-poloneze, în vederea aprofundăƒrii relaţiilor comercial-economice bilaterale. De asemenea, va fi stabilitムo formulムde cooperare, la nivel parlamentar, în vederea livrăƒrii expertizei necesare în procesul de aderare a Republicii Moldova la UE, potrivit aceluiaşi comunicat.