DISTRIBUIȚI
Reuters UK

Senatul italian a blocat miercuri un proiect de lege controversat împotriva homofobiei, faţă de care partidele de dreapta şi Vaticanul s-au opus cu înverşunare, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Legea Zan, după numele deputatului Alessandro Zan de la Partidul Democrat (PD, centru-stânga), viza pedepsirea actelor de discriminare şi incitare la violenţă împotriva persoanelor gay, lesbiene, transsexuale şi handicapate.


Citește și : China vorbeşte despre deschidere, dar senzaţia este că se închide

Însă, în cadrul unui vot secret convocat de partidele de extremă dreapta Liga şi Fratelli d’Italia (FDI), camera superioară a împiedicat cu 154 de voturi împotrivă şi 131 pentru adoptarea ei finală de către Parlament, după ce Camera Deputaţilor o adoptase în noiembrie anul trecut.

Acest proiect de lege, într-o nouă versiune, nu va putea fi prezentat Senatului timp de şase luni, conform regulilor parlamentare italiene.

Blocarea acestui proiect este „o pagină neagră pentru democraţie şi drepturi. Senatul a decis să stea departe de exigenţele reale” ale ţării, a reacţionat Zan.

Criticii legii estimează că ea riscă să pună în pericol libertatea de exprimare şi deschide calea pentru propaganda gay în şcoli – argumente respinse de Zan.

În iunie, Vaticanul a făcut un pas fără precedent depunând o plângere diplomatică oficială împotriva legii, spunând că aceasta constituie o încălcare a Concordatului, tratatul bilateral dintre Italia şi Sfântul Scaun.

Vaticanul era deosebit de îngrijorat de faptul că, în conformitate cu legea asupra homofobiei, catolicii riscau să fie urmăriţi penal pentru că şi-au exprimat opiniile în favoarea structurilor familiale heterosexuale tradiţionale.

Ca răspuns, şeful guvernului italian, Mario Draghi, a declarat că Parlamentul este „liber” să legifereze în această problemă, deoarece Italia „este un stat laic, nu un stat confesional”.

Citește și : Românii ar putea scăpa de viza de intrare în SUA

În Italia, o ţară tradiţional catolică ce găzduieşte Vaticanul pe teritoriul său, legislaţia privind problemele LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transgender) este deosebit de sensibilă.

Cu toate acestea, conform unui sondaj Demos & Pi realizat în iulie, legea Zan se bucura de sprijin popular, cu 62% dintre italieni în favoarea ei.