DISTRIBUIȚI
Le Peuple

Senatorii americani au refuzat miercuri să abroge autorizaţiile date de Congresul SUA, în 2001 şi 2002, fostului preşedinte George W.Bush pentru războaiele din Afganistan şi Irak, acestea rămânând prin urmare în vigoare, transmite AFP. 

Aleşii din camera superioară a Congresului s-au pronunţat pe acest subiect la solicitarea senatorului republican conservator Rand Paul, care consideră intervenţiile militare actuale în Irak şi în Siria, contra organizaţiei Stat Islamic, „neautorizate, nedeclarate şi neconstituţionale”.


„Astăzi, noi ducem un război nelimitat – oricând, oriunde pe glob”, a atenţionat Rand Paul, care apără puterea constituţională a Congresului american de a declara război.

Propunerea sa ar fi dus la expirarea autorizaţiilor din 2001 şi 2002 la şase luni după adoptarea legii.

Dar colegii săi senatori nu i-au dat curs iniţiativei şi au respins amendamentul, în cadrul dezbaterii unei legi militare, cu 61 de voturi la 36.

În total, 33 de democraţi şi trei republicani au votat în favoarea textului ce ar fi pus capăt autorizaţiilor de folosire a forţei militare.

După războiul din Vietnam, Congresul a adoptat „War Powers Resolution”, pentru a-l obliga pe preşedintele SUA să obţină o autorizaţie din partea parlamentului pentru orice intervenţie în „ostilităţi” care ar dura mai mult de 60 de zile.

Preşedintele republican George W. Bush a obţinut un foarte larg sprijin pentru o rezoluţie după atentatele din 11 septembrie 2001 şi pentru o alta în privinţa Irakului, în 2002. Acestea nu aveau o durată limitată în timp.

Cele două rezoluţii constituie, într-o manieră controversată, temeiul juridic al operaţiunilor americane din Irak şi Siria contra grupării Stat Islamic.

În 2015, Barack Obama a prezentat un proiect de nouă rezoluţie pentru a oficializa războiul împotriva jihadiştilor, dar Congresul, cu majoritate republicană, nu a dat curs acesteia. Dezbaterea pe acest subiect a rămas de atunci în impas.