DISTRIBUIȚI

Congresul american nu a reuşit prin votul de joi să îl determine pe preşedintelui Donald Trump să pună capăt sprijinului militar acordat coaliţiei saudite implicate în războiul din Yemen, transmite AFP, potrivit agerpres.

Pe 16 aprilie, Donald Trump s-a opus prin veto unei rezoluţii a Camerei Reprezentanţilor care solicita preşedintelui „retragerea forţelor armate americane din ostilităţile” din Yemen, cu excepţia operaţiunilor vizând Al-Qaida.


Citește și: FANI lovește cu putere India (VIDEO): Peste un milion de oameni au fost evacuați!

Joi, în Senat, opozanţii sprijinului militar american în acest conflict aveau nevoie de o majoritate de două treimi, 67 de voturi, pentru a anula vetoul preşedintelui republican. Doar 53 de senatori au votat favorabil, în timp ce 45 s-au împotrivit.

Rezoluţia fusese adoptată la începutul lunii aprilie. Opunându-se prin veto, preşedintele Trump a denunţat o „tentativă inutilă şi periculoasă de a slăbi atribuţiile constituţionale, ce pune în pericol vieţile cetăţenilor americani”.

Citește și: Rezultatul alegerilor locale din UK penalizează atât partidul lui May, cât și opoziția

Începând cu 2015, Pentagonul furnizează „sprijin non-combat” coaliţiei conduse de Arabia Saudită, un aliat istoric al Statelor Unite.

Yemenul este sfâşiat de un conflict devastator după intervenţia unei coaliţii arabe sub comandă saudită, în martie 2015, în sprijinul forţele pro-guvernamentale care luptă împotriva rebelilor houthi. Aceştia sunt susţinuţi de Iran, cel mai marele rival şiit din Orientul Mijlociu al Arabiei Saudite sunnite.