DISTRIBUIȚI

Senatul american a adoptat cu o majoritate zdrobitoare noul acord comercial de liber-schimb între Statele Unite, Mexic şi Canada, relatează Reuters, scrie news.ro .

Dincolo de disensiunile dintre republicani şi democraţi, senatorii au adoptat joi – cu 89 la 10 voturi – textul care transpune acordul în lege.


Citește și : Putin pleacă la Berlin pentru discutarea conflictului din Libia

Documentul urma să fie trimis la promulgare preşedintelui Donald Trump.

Adoptarea în Senat, după cea în Camera Reprezentanţilor la 19 decembrie, a fost întârziată în Camera superioară de neînţelegeri între republicani şi democraţi pe tema destituirii lui Donald Trump.

Acordul – United States-Mexico-Canada (USMCA) – urmează să înlocuiască Acordul de liber-schimb nord-american (NAFTA/Alena) care a intrat în vigoare în 1994 şi care reprezintă schimburi anuale în valoare de 1.200 de miliarde de dolari, dintre care o treime exporturi agricole americane.

Citește și : Iranul este gata să trimită în Ucraina cutiile negre ale avionului doborât

Adoptarea USMCA intervine după ce Donald Trump a semnat miercuri cu vicepremierul Liu He un acord comercial ”faza1” în vederea punerii capăt unui război comerical ce durează de 18 luni între primele două puteri economice mondiale.