DISTRIBUIȚI

Trei democraţi de vârf din Senatul american fac presiuni ca Trezoreria şi Departamentul de Stat să instituie noi sancţiuni împotriva Rusiei ca răspuns la informaţiile despre noi tentative ale Moscovei de a se amesteca în alegerile prezidenţiale din 2020 în SUA, informează DPA, potrivit agerpres.

O scrisoare semnată de liderul minorităţii democrate din Senat, Charles E. Schumer, de Sherrod Brown, membru în Comisia pentru bănci, locuinţe şi afaceri urbane, precum şi Bob Menendez, membru în Comisia pentru relaţii externe, vine în contextul în care responsabili ai serviciilor de informaţii americane consideră că guvernul rus ar putea să încerce să ajute candidaturile lui Donald Trump şi Bernie Sanders, senator de Vermont, care încearcă să obţină învestitura democrată, la alegerile prezidenţiale americane din noiembrie.


Citeşte şi: Nouă combatanţi ai Damascului au fost ucişi în nord-vestul Siriei

Pentru acesta, senatorii democraţi din New York, Ohio şi respectiv din New Jersey citează o serie de instrumente care au fost puse deja la dispoziţia puterii executive, inclusiv pe cele din Legea pentru combaterea adversarilor Americii prin sancţiuni din 2017.

‘Vă cerem să utilizaţi imediat concluziile raportate de Comunitatea de informaţii pentru a-i identifica şi sancţiona pe toţi cei consideraţi responsabili de ingerinţă în alegeri, inclusiv preşedintele (Vladimir) Putin, guvernul Federaţiei Ruse, orice fel de actori ruşi consideraţi ca fiind direct responsabil sau pe cei care acţionează în numele lor sau le oferă sprijin material ori financiar în eforturile lor’, recomandă cei trei senatori în scrisoarea lor. ‘A face mai puţin de atât ar fi echivalentul cu o abdicare de la responsabilităţile voastre de a proteja şi de a apăra SUA împotriva acestei grave ameninţări la securitatea naţională şi la integritatea procesului nostru electoral’, mai atenţionează ei în mesajul lor.

Democraţii susţin de mult timp că Senatul – condus de o majoritate republicană – ar trebui să facă mai mult pentru a contracara eforturile de ingerinţă ruseşti, dar scrisoarea de luni susţine că administraţia Trump ar trebui să impună deja sancţiuni împotriva Rusiei, notează dpa.

Citeşte şi: Franţa ajută cu 90 de milioane de euro viitoarea Academie a OMS

O sursă din Congres declarase vineri pentru Reuters că reprezentanţi ai serviciilor de informaţii le-au comunicat parlamentarilor americani că Rusia pare să fie angajată într-o campanie de dezinformare şi de propagandă destinată să favorizeze candidaturile lui Bernie Sanders, candidat la nominalizarea democratică, şi a lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale de anul acesta.

Kremlinul a negat vineri orice fel de ingerinţă în campania prezidenţială americană, potrivit TASS.