DISTRIBUIȚI
dpa

Asociaţia Balului Operei din Dresda (Semperopernball) a renunţat să-i decerneze un premiu onorific preşedintelui egiptean Abdel Fattah el-Sisi în urma controversei pe care a declanşat-o decizia, a informat marţi agenţia de ştiri DPA, citată de AFP, potrivit agerpres.

Directorul Balului Operei din Dresda, Hans-Joachim Frey, a decis să-i retragă acestuia Ordinul „Sfântul Gheorghe”, o distincţie acordată anual personalităţilor din lumea politică, culturală, sportivă sau a afacerilor, a precizat purtătorul său de cuvânt, Holger Zastrow, pentru DPA.


Citeşte şi: Israelul bombardează poziţiile Hamas din Fâşia Gaza

Ordinul este oferit de asociaţie cu ocazia balului anual, iar preşedintele egiptean fusese ales la categoria „lideri politici”, după ce în trecut, premiul fusese acordat unor personalităţi politice ca Vladimir Putin sau prinţul Albert al II-lea de Monaco.

Numeroase personalităţi germane ale lumii spectacolului au fost deranjate de alegerea lui Sissi, care conduce cu o mână de fier Egiptul, iar câteva dintre acestea au decis să nu participe la bal. Decizia a stârnit şi proteste în Egipt.

Citeşte şi: Nancy Pelosi, foc şi pară pe Trump: A RUPT discursul preşedintelui american!

Frey îl prezentase pe Abdel Fatah el-Sissi drept o „speranţă şi o încurajare pentru un întreg continent” şi „un artizan al păcii”, înainte de a se distanţa de acesta în urma criticilor.

Purtătorul de cuvânt nu a precizat pentru DPA cum va fi retras premiul. Frey călătorise la Cairo pentru a înmâna personal premiul preşedintelui egiptean, care nu plănuia să participe la balul din 7 februarie.