DISTRIBUIȚI
People gather on the rubble as the search for survivors continues, in the aftermath of the earthquake, in Aleppo, Syria February 7, 2023. REUTERS/Firas Makdesi

Semiluna Roşie siriană a cerut marţi Uniunii Europene să ridice sancţiunile împotriva Damascului în urma cutremurelor devastatoare care au ucis peste 1.600 de persoane în Siria, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Facem apel la toate ţările UE să ridice sancţiunile economice împotriva Siriei”, pentru că „este momentul, după acest cutremur”, a declarat Khaled Haboubati, directorul Semilunii Roşii siriene, în cadrul unei conferinţe de presă la Damasc.


Citește și : Damascul promite ONU că ajutorul cerut va ajunge la toţi sirienii

Semiluna Roşie, care acţionează în zonele controlate de guvern, a cerut, de asemenea, „Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) să ofere asistenţă poporului sirian”.

Siria se află sub sancţiuni internaţionale de la începutul războiului civil în 2011, sancţiuni care au redus considerabil schimburile economice ale ţării cu restul lumii.

Potrivit Damascului, criza economică cu care se confruntă ţara este legată de sancţiunile impuse după conflictul declanşat de reprimarea brutală a protestelor pro-democraţie, care a aruncat Siria într-un război civil devastator.

Apelul lui Haboubati este similar cu cel lansat cu o zi înainte de şeful diplomaţiei siriene Faisal Moqdad, acesta din urmă afirmând că regimul de la Damasc este pregătit „să faciliteze toate (procedurile) necesare organizaţiilor internaţionale pentru ca acestea să ofere ajutor umanitar”.

În pofida sancţiunilor, zonele aflate sub control guvernamental primesc ajutor internaţional prin intermediul agenţiilor ONU, cu sediul în Damasc.

Khaled Haboubati a afirmat că Semiluna Roşie siriană a mobilizat 3.000 de salvatori voluntari în zonele sinistrate după cutremurele produse luni în sudul Turciei care au afectat şi Siria vecină.

Citește și : Damascul promite ONU că ajutorul cerut va ajunge la toţi sirienii

Cel puţin 1.622 de persoane au murit şi alte peste 3.600 au fost rănite luni în Siria după producerea cutremurelor, ca urmare a prăbuşirii a mii de case, au anunţat presa oficială siriană şi organizaţiile de salvare.

Cei peste 11 ani de război civil au epuizat capacitatea Siriei de a face faţă unor astfel de catastrofe, luptele limitând capacitatea organizaţiilor de salvare de a opera în mai multe părţi ale ţării.