DISTRIBUIȚI
Yahoo

Polonia va organiza alegerile prezidenţiale pe 10 mai, a anunţat miercuri preşedintele Sejm-ului (camera inferioară a parlamentului de la Varşovia), Elzbieta Witek, informează DPA, potrivit agerpres.

Preşedintele în exerciţiu Andrzej Duda, susţinut de Partidul Lege şi Justiţie, rămâne favoritul clar în sondajele de opinie, el fiind urmat de către Malgorzata Kidawa-Blonska, reprezentanta Platformei Civice, şi de Robert Biedron, candidat comun al trei partide de stânga.


Citeşte şi: Israelul bombardează poziţiile Hamas din Fâşia Gaza

Pentru a deveni preşedinte, un candidat trebuie să obţină cel puţin 50% din voturi pe 10 mai. Dacă niciunul dintre candidaţi nu reuşeşte acest lucru, atunci va avea loc un al doilea tur de scrutin, pe 24 mai.

Preşedintele Poloniei are un rol în mare parte simbolic, dar dispune de o serie de prerogative precum drept de veto în cazul legilor adoptate de parlament. Un veto prezidenţial poate fi răsturnat cu o majoritate de cel puţin 60% în camera inferioară a parlamentului.

Citeşte şi: Nancy Pelosi, foc şi pară pe Trump: A RUPT discursul preşedintelui american!

De asemenea, preşedintele este comandantul suprem al armatei, are dreptul de a propune noi legi şi contribuie la elaborarea politicii externe a Poloniei împreună cu guvernul.