DISTRIBUIȚI
AP

Puternicul seism care a zguduit luni Mexicul a fost resimţit până în vestul Statelor Unite provocând un ”tsunami” într-o cavernă situată în mijlocul zonei deşertice Valea Morţii, a anunţat Serviciul Parcurilor Naţionale (NPS), potrivit AFP şi agerpres.

Valuri care au atins o înălţime de 1,2 metri s-au produs în caverna denumită ”Devils Hole” – ”groapa diavolului” – la 22 de minute după seismul de luni, iar fenomenul a fost captat video, a precizat NPS într-un comunicat dat publicităţii miercuri.


Citeşte şi: Palestinienii se opun relocării ambasadei britanice în Israel – Black News

Energia seismică a parcurs 2.400 de kilometri traversând scoarţa terestră până la grota calcaroasă umplută cu apă din Nevada.

Fenomenul, cunoscut oficial sub denumirea de ”seiş”, a agitat sedimentele şi rocile din bazin, luând prin surprindere cele câteva zeci de peşti care trăiesc aici.

Cyprinodon diabolis, o specie rară de peşti, endemică în Devils Hole şi care se hrăneşte cu algele crescute în cavernă, par cu toate acestea să fi scăpaţi nevătămaţi.

”Peştii au supravieţuit mai multor astfel de evenimente în ultimii ani”, a declarat Kevin Wilson, un expert de mediu în cadrul NPS şi care îşi desfăşoară activitatea în Parcul Naţional ”Valea Morţii”.

Citește și: 38 de migranţi au fost SALVAŢI din Marea Neagră – Black News

”Nu am descoperit niciun peşte mort după încetarea vibraţiilor”.

Seismul de luni, cu o magnitudine de 7,7 a dus la moartea a două persoane în vestul Mexicului, a avariat mai multe mii de clădiri şi a declanşat panica în regiunea aflată la o distanţă de peste 400 de kilometri de capitala Mexicului.

A fost urmat joi de un nou cutremur, care a făcut de asemenea doi morţi.