DISTRIBUIȚI
Haaretz

Soţia premierului israelian Benjamin Netanyahu, Sara, ar urma să fie pusă sub acuzare pentru fraudă în valoare de 110.000 de dolari, pentru că ar fi folosit fondurile statului pentru a organiza petreceri extravagante şi a angaja bucătari personali, relatează Newsweek citat de news.ro

Actul de inculpare, ce ar urma să fie definitivat în câteva săptămâni, este cel mai recent într-o serie de acuzaţii ce îl vizează pe şeful Guvernului şi apropiaţii săi pentru fraudă şi corupţie.


Sara Netanyahu, a treia soţie a premierului, va fi pusă sub acuzare pentru deturnare de fonduri, primire de bunuri sub pretexte false şi abuz de încredere.

Ea ar fi comandat mâncare şi bucătari pentru evenimente private, pe cheltuiala reşedinţei oficiale.

De asemenea, ea ar fi angajat un electrician din comitetul central al fostului partid al soţului ei, Likud, deşi biroul juridic al premierului a decis că este vorba de un conflict de interese.

Autorităţile anchetează şi folosirea de fonduri guvernamentale pentru cheltuieli personale la locuinţa privată a familiei, din Caesarea. Mai multe articole de mobilier ar fi fost cumpărate iniţial pentru reşedinţa oficială, după care ar fi fost mutate în casa personală a familiei Netanyahu.

Există cel puţin alte patru dosare penale în care este implicat liderul israelian şi asociaţii săi apropiaţi. Benjamin Netanyahu este acuzat că a primit, în mod ilegal, cadouri de la oameni de afaceri bogaţi, inclusiv trabucuri şi şampanie. Poliţia urmează să îşi prezinte recomandările în acest caz în decembrie.

De asemenea, el este suspectat că a făcut o înţelegere cu ziarul Yedioth Ahronoth. Premierul ar fi cerut acoperire mediatică favorabilă, în schimbul subminării ziarului rival Israel Hayom.

Însă cazul care ar putea să îl afecteze cel mai mult se referă la achiziţia de submarine pentru armată. Şeful Guvernului este suspectat că ar fi intervenit într-un contract cu grupul german ThyssenKrupp, acuzaţie pe care Netanyahu o neagă.