DISTRIBUIȚI
usgs.gov

Un nou seism, ce a avut magnitudinea de 6,1, s-a produs sâmbătă în sudul Mexicului şi a fost resimţit în capitala Ciudad de Mexico, la doar patru zile după cutremurul de pământ cu magnitudinea de 7,1 care a făcut aproape 300 de morţi în această ţară, a anunţat Institutul seismologic mexican, citat de AFP. 

Epicentrul noului seism, care s-a produs la ora 12.53 GMT, a fost localizat în statul Oaxaca din sudul Mexicului, a precizat institutul, care estimase intiţial că acest cutremur a avut magnitudinea de 6,4.


Noul seism, al cărui epicentru a fost mai îndepărtat faţă de capitală în comparaţie cu cel al cutremurului din 19 septembrie, a fost resimţit în Ciudad de Mexico, însă Protecţia Civilă a anunţat că nu au fost raportate deocamdată pagube materiale.

Luis Felipe Puente, directorul naţional al Protecţiei Civile, a publicat un mesaj pe Twitter: „Pentru moment, nicio pagubă nu a fost raportată. Ne vom continua activitatea de supraveghere”.

În capitala Ciudad de Mexico, operaţiunile de căutare a eventualilor supravieţuitori, efectuate într-un ritm susţinut în ultimele patru zile, au fost întrerupte în momentul activării alertei de cutremur, care i-a scos pe mulţi rezidenţi din casele lor. Unii dintre ei, încă traumatizaţi după cutremurul de marţi, nu şi-au ascuns sentimentele de teamă şi îngrijorare.

„Dumnezeule, ai milă!”, a striga Teresa Martinez, o femeie în vârstă de 74 de ani în timp ce alerga pe stradă.

„De această dată, nu am simţit pământul mişcându-se. Poate că am început să ne obişnuim după ultimul seism”, a declarat, puţin mai calm, Pablo Martinez, care şi-a părăsit locuinţa foarte repede, purtând-o în braţe pe fiica lui în vârstă de şase ani.

Alerta a fost ridicată în Ciudad de Mexico după aproximativ o oră de la producerea seismului.

Cel mai recent bilanţ al cutremurului de marţi a ajuns la 298 de victime, din care 160 în Ciudad de Mexico, 73 în statul Morelos şi 45 în Puebla. Acel seism s-a produs la exact 32 de ani după un cutremur care a devastat Mexicul în 1985 şi a făcut peste 10.000 de morţi. Potrivit anumitor estimări, bilanţul real ar fi fost de aproape 30.000 de persoane decedate.