DISTRIBUIȚI
An elderly woman holds her ballot papers before voting in the first round of the presidential election in Warsaw on May 10, 2015. Poles voted in presidential elections after a lacklustre campaign focused on national security and social issues, with incumbent Bronislaw Komorowski expected to win, but not without a struggle. AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI (Photo credit should read JANEK SKARZYNSKI/AFP/Getty Images)

Alegerile prezidenţiale din Polonia se vor desfăşura la 28 iunie, după ce scrutinul – programat iniţial pentru 10 mai – a fost amânat din cauza pandemiei de COVID-19, transmit miercuri Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

Anunţul a fost făcut de preşedinta Seimului (camera inferioară a parlamentului polonez), Elzbieta Witek, într-un discurs televizat în care a prezentat noul calendar electoral. Un al doilea tur de scrutin este prevăzut pentru data de 12 iulie dacă niciun candidat nu obţine cel puţin 50% din voturi în primul tur.


Citește și: Justin Trudeau a ezitat îndelung să răspundă la o întrebare legată de Trump

Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, declarase că 28 iunie este ultima zi în care cel mai mare stat fost comunist din Uniunea Europeană ar putea organiza scrutinul pentru alegerea şefului statului înaintea încheierii mandatului actualului preşedinte, Andrzej Duda.

Parlamentul polonez a aprobat marţi forma finală a unei legi care le permite cetăţenilor să voteze tradiţional sau prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale. Seimul, controlat de PiS, a respins o serie de amendamente esenţiale propuse de Senat, unde opoziţia este majoritară.

Deputaţii au aprobat însă modificarea unui amendament care oferea ministrului sănătăţii puterea de a schimba unilateral votul din unul tradiţional în unul prin corespondenţă într-un anumit district din raţiuni de sănătate. Acum acest atribut îi va reveni Comisiei electorale de stat, în urma unei recomandări a ministrului sănătăţii.

Pentru PiS, alegerile prezidenţiale sunt esenţiale pentru a-şi consolida puterea şi a-şi promova agenda conservatoare. Preşedintele în exerciţiu Andrzej Duda, susţinut de PiS, este favorit, deşi avansul său faţă de ceilalţi candidaţi s-a redus în ultimele săptămâni, pe fondul unui început de recesiune economică din cauza pandemiei de COVID-19.

Citește și: Trump este criticat pentru o poză cu BIBLIA în mână

PiS a acuzat Platforma Civică, principalul partid de opoziţie, că încearcă să amâne scrutinul pentru a spori şansele candidatului său, Rafal Trzaskowski, primarul Varşoviei.

Printre ceilalţi candidaţi la funcţia de preşedinte se află liderul Partidului Poporului Polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, stângistul Robert Biedron, politicianul de extremă-dreapta Krzysztof Bosak şi jurnalistul Szymon Holownia.