DISTRIBUIȚI
afp

Fosta candidată franceză la preşedinţie Segolene Royal (foto), în prezent ambasadoare pentru Arctica şi Antarctica, a fost acuzată vineri de postul public de radio Franceinfo că foloseşte mijloacele alocate de Ministerul de Externe la promovarea altor activităţi, ceea ce politiciana a calificat drept „insinuări calomnioase”, relatează AFP, potrivit agerpres.

O anchetă a Franceinfo a dezvăluit că Segolene Royal dispune, în virtutea poziţiei sale, de trei colaboratori şi un buget de 100.000 de euro pe an „cheltuieli de misiune”. Dar, potrivit anchetei, asistenta personală şi consilierul de comunicare ataşaţi la cabinetul său au însoţit-o, împreună sau separat, la mai multe evenimente desfăşurate în ultimul an şi jumătate neavând legătură cu activitatea sa de ambasadoare.


Citeşte şi: În prag de iarnă, Putin ameninţă Europa cu TĂIEREA gazelor

Unele din aceste evenimente au fost legate, astfel, de promovarea unei cărţi scrise în 2018 de Royal, fost ministru socialist al mediului, sau a fundaţiei sale „Dorinţe de viitor pentru planetă”.

Ancheta Franceinfo mai menţionează şi facturi de taxi costisitoare, totalizând, de exemplu, 1430 de euro pentru luna noiembrie 2017, cu toate că MAE francez le solicită ambasadorilor să evite folosirea „oneroasă” a taxiurilor.

Fosta candidată la preşedinţie – învinsă în 2007 de Sarkozy – a reacţionat fără întârziere pe Twitter, denunţând „insinuări calomnioase şi defăimătoare” şi asigurând că „activităţile benevole ale apropiaţilor” săi „au loc exclusiv în timpul liber al acestora”. „De ce atâta încrâncenare? Tot mai deranjez? Nu mă va opri nimic din activităţile şi angajamentele mele ecologice”, a insistat Royal.

Ea a repetat şi pe postul de radio RMC că „totul este fals” şi a menţionat că îşi „rezervă dreptul” de a apela la justiţie, precizând totodată că bugetul pe care îl primeşte „nu este nici măcar jumătate” din cele 100.000 de euro evocate de Franceinfo şi că nu are nici şofer, nici bodyguard.

Citeşte şi: 27 de oameni au murit TRĂSNIŢI de fulgere în Pakistan

„Aceste porcării spuse de ziaristul respectiv sunt dezgustătoare” şi coincid cu „luptele foarte dure” lansate de ambasadoare „împotriva unor grupuri de lobby, a glifosatului, a pesticidelor”, a adăugat ea.

Segolene Royal, care nu a exclus să participe la alegerile prezidenţiale din 2022, a mai spus că s-a „obişnuit cu atacurile de 30 de ani încoace”, remarcând că aceste atacuri survin „întâmplător” într-un moment în care sondajele o prezintă drept „cel mai bine plasată pentru a răspunde la provocarea stângii” la viitorul scrutin.