DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: Oath Keepers founder, Stewart Rhodes, speaks during the Patriots Day Free Speech Rally in Berkeley, California, U.S. April 15, 2017. REUTERS/Jim Urquhart/File Photo

Fondatorul Oath Keepers, Stewart Rhodes, şi un alt membru al acestei miliţii de extremă-dreaptă, au devenit, marţi, primii participanţi la asaltul asupra Capitoliului care au fost găsiţi vinovaţi de „rebeliune”, scrie AFP, potrivit agerpres.

După două luni de proces şi trei zile de deliberări într-un tribunal federal din Washington, cei doisprezece juraţi au respins, pe de altă parte, acest capăt de acuzare extrem de rar, pasibil de 20 de ani de închisoare, pentru alţi trei membri ai Oath Keepers.


Citeşte şi: UE alocă fonduri pe baza unor date pe care Eurostat nu le poate verifica – Black News

Toţi cei cinci au fost găsiţi vinovaţi de interferare într-o procedură oficială. Pedeapsa lor va fi pronunţată în primăvara lui 2023.

Pe 6 ianuarie 2021, ei au atacat templul democraţiei americane alături de alţi o mie de partizani ai lui Donald Trump, în momentul în care congresmenii au certificau victoria democratului Joe Biden la alegerile prezidenţiale.

De la această lovitură în forţă care a şocat lumea, peste 870 de persoane au fost arestate şi aproximativ o sută au primit pedepse cu închisoarea, în special autorii violenţelor împotriva poliţiştilor. Dar, până în prezent, nimeni nu fusese condamnat pentru „rebeliune”.

Acest capăt de acuzare, care emană dintr-o lege adoptată după Războiul Civil pentru reprimarea ultimilor rebeli din Sud, implică să fi planificat folosirea forţei pentru a se opune guvernului. Se deosebeşte de insurecţie, cu un caracter mai spontan.

În timpul procesului, procurorii au arătat că Oath Keepers au cumpărat arme şi echipament de luptă şi le-au depozitat într-un hotel din apropiere de Washington. În Ziua Z, cu căşti şi cu echipament de luptă, au intrat în Capitoliu, în formaţie de luptă.

Citește și: Moţiune de cenzură contra fostului prim-ministru australian după numiri secrete în timpul pandemiei – Black News

Stewart Rhodes a rămas afară, dar, potrivit procurorilor, el şi-a condus trupele cu ajutorul unei staţii radio „ca un general pe câmpul de luptă”.

La bara martorilor, Rhodes a negat că a „planificat” acest atac şi a susţinut că „misiunea” Oath Keepers a fost de a asigura securitatea manifestaţiei convocate de Donald Trump pentru a denunţa „fraude electorale” (a cărui existenţă nu a fost niciodată stabilită).