DISTRIBUIȚI
foreignpolicy.com

Liderul talibanilor a cerut Washingtonului să-şi respecte acordul cu insurgenţii, acuzând SUA că pun în pericol procesul de pace în Afganistan în special prin loviturile lor aeriene, notează AFP, potrivit agerpres.

„Atacurile dronelor, bombardamentele, raidurile şi tirurile de artilerie din motive nejustificate nu servesc interesele nimănui şi nu ajută la câştigarea războiului. Dimpotrivă, aceste acţiuni sunt contraproductive”, a declarat Haibatullah Akhundzada, devenit şeful insurgenţilor în 2016, în unul din rarele mesaje scrise cu ocazia Eid al-Adha, sărbătoarea Sacrificiului.


Citește și: Hanna a făcut DEZASTRU în Mexic (VIDEO)! Doi oameni au murit și patru sunt dispăruți

Deşi şi-au întrerupt ofensiva împotriva insurgenţilor după semnarea acordului americano-taliban în februarie, SUA continuă să efectueze lovituri aeriene pentru a apăra forţele afgane.

Numărul atacurilor nu este totuşi cunoscut, armata americană încetând oficial să publice aceste cifre de mai multe luni.

Talibanii şi-au întrerupt şi ei ofensiva împotriva forţelor americane, dar şi-au intensificat violenţele împotriva forţelor afgane în întreaga ţară.

Într-o înregistrare video difuzată marţi pe Twitter, generalul Scott Miller, comandantul forţelor americane şi ale NATO în Afganistan, a reiterat voinţa americană de a „susţine forţele afgane în aceste vremuri nesigure, continuând în acelaşi timp apărarea partenerilor noştri”.

Acordul americano-taliban prevede retragerea trupelor străine din Afganistan până în mai 2021 în schimbul garanţiilor de securitate din partea insurgenţilor şi a deschiderii negocierilor de pace cu guvernul de la Kabul.

Akhundzada, în trecut fost şef al tribunalelor talibane, a cerut de asemenea Washingtonului să nu „creeze obstacole la sfârşitul celui mai lung război din istoria americană cu remarci nejustificate şi propagandistice”, în timp ce generalul Miller criticase luni o recrudescenţă a violenţelor.

Şeful insurgenţilor nu a scăpat ocazia nici de această dată pentru a ataca un guvern afgan „angajat într-o luptă pentru interese pe termen scurt şi pentru putere”.

Akhundzada a acuzat Kabulul că obstrucţionează procesul de pace, în special prin întârzierea unui schimb de prizonieri considerat de insurgenţi drept o condiţie prealabilă demarării discuţiilor de pace.

Talibanii cer guvernului afgan să elibereze 5.000 de insurgenţi în schimbul a 1.000 de membri ai forţelor afgane.

Citește și: Donald Trump a anunțat numele noului ambasador american în Germania

Kabulul a eliberat deja cea mai mare parte din aceşti 5.000 de prizonieri, dar – potrivit serviciilor de informaţii afgane – unii dintre ei s-au întors pe câmpul de luptă.

Talibanii s-au declarat pregătiţi să înceapă discuţii cu guvernul afgan luna viitoare, după Eid al-Adha dacă schimbul de prizonieri va fi terminat.

Chiar dacă se declară pregătit să negocieze pacea, Akhundzada a reiterat totuşi că talibanii vor institui „un guvern pur islamic”, notează AFP.