DISTRIBUIȚI

„Banii aruncaţi din elicopter” nu sunt o soluţie pentru a stimula cheltuielile de consum şi a creşte inflaţia, a declarat Thomas Jordan, preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei (SNB), la un eveniment desfăşurat la Universitatea din Zurich, transmite Reuters, scrie agerpres.

„Banii aruncaţi din elicopter” sunt sumele care ajung în consum nu pe filiera băncilor comerciale, ci sub forma unor credite fiscale de la bugetul public, într-o încercare de a stimula cheltuielile şi inflaţia. După ani de încercări disperate de a stimula creşterea economiei, unii bancheri şi oficiali se tem că politica monetară nu mai are mijloace efective, iar alte eforturi de stimulare ar putea avea efecte contrare. Economiştii apreciază că „banii aruncaţi din elicopter” ar fi o soluţie în ultimă instanţă.


Citește și : Columbia: Nou asasinat al unui candidat în alegerile locale din octombrie

Acordarea unei sume de 500 de franci elveţieni (506,07 dolari) fiecărui cetăţean elveţian nu are sens şi nu respectă Constituţia ţării, a explicat Jordan. Acesta a adăugat: „Acordarea unor sume de bani în mod gratuit reprezintă o decizie politică şi nu este o decizie care ar trebui adoptată de o bancă centrală”.

Anterior, şeful SNB avertizase că „bani aruncaţi din elicopter” nu fac parte din instrumentele de politică monetară ale Băncii Naţionale a Elveţiei şi a reafirmat că instituţia nu intenţionează să reducă utilizarea numerarului.

Banca Naţională a Elveţiei va lua în considerare situaţia internaţională când va discuta politica sa monetară, a afirmat recent Jordan.

Citește și : Noul premier grec Mitsotakis anunţă ‘reforme îndrăzneţe’ pentru a atrage investiţiile

„Încă avem marjă de manevră astfel încât să putem relaxa şi mai mult politica noastră monetară ultra-permisivă. Putem modifica politica noastră monetară pentru a reacţiona la anumite şocuri”, a apreciat oficialul elveţian.

Pentru a ţine sub control evoluţia francului, SNB se foloseşte de ratele negative ale dobânzilor şi de intervenţia pe pieţele valutare.