DISTRIBUIȚI

Ucraina a anunţat luni arestarea unui hacker suspectat de a fi organizatorul reţelei mondiale de infracţionalitate cibernetică ”Avalanche”, care a infestat peste o jumătate de milion de calculatoare şi a provocat pierderi de mai multe sute de milioane de euro până la desfiinţarea sa în 2016, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Organizatorul platformei criminale internaţionale ”Avalanche” a fost interpelat ieri (duminică) la Kiev”, a anunţat într-un comunicat departamentul poliţiei ucrainene însărcinat cu combaterea infracţionalităţii pe Internet.


Citeşte şi: Dodon este terifiat de spectrul unirii cu România şi convoacă Consiliul de Securitate

O purtătoare de cuvânt a poliţiei a precizat pentru AFP că bărbatul se numeşte Ghennadi Kapkanov. El va fi transferat luni la Poltava (centru), unde un tribunal va decide măsurile în cazul lui.

Kapkanov a mai fost arestat în 2016 în Ucraina, după care un tribunal a ordonat eliberarea lui. El a dispărut de atunci şi un mandat de arestare internaţional a fost emis în cazul său.

”Avalanche” a fost destructurată în noiembrie 2016, în cursul unei operaţiuni comune întreprinse de poliţia din 28 de ţări din întreaga lume. Europol a indicat că reţeaua a acţionat în peste 180 de ţări şi că a provocat pierderi estimate la mai multe sute de milioane de euro.

Citeşte şi: Explozie puternică într-un magazin din Leicester; patru persoane au murit

Reţeaua infracţională proceda la ”atacuri online”, cu ajutorul unor programe de tip ”malware”, şi se ocupa ”de recrutarea de intermediari însărcinaţi cu spălarea de bani în beneficiul unor organizaţii infracţionale”, a explicat Oficiul european de poliţie.

În întreaga lume au fost confiscate 37 de servere şi au fost blocate peste 800.000 de numere de domeniu, fiind întreprinse peste 39 de percheziţii. Europol a salutat ceea ce organizaţia a numit ”una dintre cele mai mari” operaţiuni de destructurare a unei reţele de infracţionalitate cibernetică de până atunci.