DISTRIBUIȚI
SDS

Şeful poliţiei din Ljubljana, criticat de prim-ministrul sloven Janez Jansa pentru gestionarea manifestaţiilor anti-vaccinare, a fost demis din funcţie vineri, cu câteva zile înaintea unui nou protest aşteptat în marja unui summit european, transmite AFP, potrivit agerpres

‘Directorul general al poliţiei a numit’ o altă persoană ‘la conducerea poliţiei’ capitalei, se arată într-un comunicat oficial.


Citește și : Mii de refugiaţi afgani se întorc acasă

Miercuri, centrul capitalei şi centura ocolitoare au fost blocate timp de mai multe ore, iar poliţia antirevoltă a făcut uz de tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a dispera mii de persoane.

În aceeaşi zi, premierul populist Janez Jansa a acuzat pe Twitter poliţia din Ljubjana că s-a lăsat copleşită de opozanţii măsurilor sanitare luate de guvern împotriva epidemiei de COVID-19.

De când guvernul sloven a anunţat la mijlocul lunii septembrie obligativitatea vaccinării începând de la 1 octombrie pentru angajaţii din sectorul public, protestele nu contenesc în această ţară.

Joi, Curtea Constituţională a suspendat măsura cu câteva ore înainte să intre în vigoare, considerând că aplicarea ei ar fi ‘potenţial anticonstituţională’.

Citește și : SUA limitează expulzările de imigranţi ilegali

Slovenia are o rată de vaccinare anti-COVID-19 de 47% din populaţie, sub media Uniunii Europene de 64%.

Slovenia asigură în acest semestru preşedinţa Consiliului UE, calitate în care va găzdui miercurea viitoare un summit între UE şi şase ţări din Balcani. În aceeaşi zi este prevăzută o nouă manifestaţie de protest.