DISTRIBUIȚI
Navy Times

Ministrul Apărării din China, Wei Fenghe şi Secretarul Apărării interimar din SUA, Patrick Shanahan, au discutat vineri la un summit de securitate din Singapore, o întâlnire descrisă de Pentangon ca fiind „constructivă şi productivă”, pe fondul unor tensiuni sporite între cele două ţări privind comerţul şi securitatea, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Întâlnirea a avut loc deşi Shanahan a declarat vineri că militarizarea Mării Chinei de Sud este „excesivă” şi că va denunţa aceste acţiuni într-un discurs sâmbătă.


Citește și : Liderul unei celule teroriste din Maroc recunoaşte că a decapitat o turistă scandinavă în Munţii Atlas

„Ei susţin că este ceva defensiv, pare că este ceva cu mult peste ce ar trebui, rachete sol-aer, piste lungi… pare ceva excesiv”, a afirmat el.

Locotenent-colonelul Joe Buccino, un purtător de cuvânt al Pentagonului, a declarat că Shanahan a descris întâlnirea de 20 de minute ca fiind „constructivă şi productivă”.

„Cei doi lideri au discutat despre diferite modalităţi de a construi relaţiile militare care ar putea reduce riscul unor neînţelegeri şi calcule greşite între ţările noastre”, a afirmat Buccino.

El a adăugat că Shanahan a discutat şi despre felul în care cele două armate ar putea coopera mai bine pentru a implementa sancţiunile impuse Coreei de Nord.

„Secretarul Shanahan speră ca această discuţie să fie baza unor angajamente viitoare”, a precizat Buccino.

Citește și : Oligarhul Mihail Hodorkovski a scos din Rusia 51 de miliarde de dolari (Procuratura)

Înainte de întâlnire, Shanahan a avut o abordare optimistă şi a declarat că relaţia dintre cele două armate „are mult potenţial”.

El a afirmat că are mai multe propuneri pentru a îmbunătăţi relaţia cu Beijingul pe care le va discuta cu Wei.