DISTRIBUIȚI
Reuters

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, s-a întâlnit marţi în Cambodgia cu omologul său chinez, Wei Fenghe, în contextul în care cele două părţi se străduiesc să ţină sub control tensiunile bilaterale, scrie AFP, potrivit agerpres.

Această întâlnire, în marja unei conferinţe a miniştrilor apărării la Siem Reap, este prima între Lloyd Austin şi Wei Fenghe din iunie, înainte de vizita lui Nancy Pelosi, o mare figură a politicii americane, în Taiwan, insula revendicată de Beijing, fapt ce a înfuriat autorităţile chineze.


Citeşte şi: Curtea Supremă a Noii Zeelande recomandă scăderea vârstei pentru dreptul la vot – Black News

China a considerat că vizita lui Nancy Pelosi, la începutul lui august, este o provocare majoră. Ea a fost la acel moment cel mai înalt oficial responsabil american care a vizitat insula în ultimele decenii. Nancy Pelosi a anunţat de atunci că va renunţa la postul de lider al democraţilor în viitoarea Cameră a Reprezentanţilor Statelor Unite, unde republicanii au obţinut majoritatea.

Între timp, China şi SUA au încercat să scadă tensiunea prin organizarea de întâlniri între înalţi responsabili.

Pe 14 noiembrie, preşedinţii Joe Biden şi Xi Jinping s-au întâlnit timp de trei ore la un summit al G20 la Bali, în Indonezia. Au fost primele discuţii faţă în faţă între liderii celor mai mari două economii ale lumii de când sunt preşedinţi.

Această întâlnire a fost urmată de o întrevedere între Xi Jinping şi vicepreşedinta americană Kamala Harris la Summitul Asia-Pacific la Bangkok.

Citeşte şi: POTOP în Albania! Doi oameni au murit – Black News

Kamala Harris a întărit mesajul preşedintelui Biden că ambele ţări trebuie să „menţină linii deschise de comunicare pentru a gestiona în mod responsabil concurenţa dintre ţările noastre”, potrivit unui responsabil de la Casa Albă.

Potrivit presei de stat chineze, preşedintele Xi i-a spus vicepreşedintei Harris că întâlnirea sa cu Joe Biden a fost „strategică şi constructivă” şi a avut „o mare importanţă pentru orientarea relaţiilor chino-americane” pe viitor.