DISTRIBUIȚI
Military.com

Secretarul american al apărării, Mark Esper, a sosit duminică la Kabul într-o vizită neanunţată, la o lună şi jumătate după suspendarea bruscă de către Donald Trump a discuţiilor cu talibanii destinate să ducă la un acord privind retragerea trupelor americane din această ţară în schimbul unor garanţii de securitate, potrivit Reuters şi AFP, scrie agerpres.

Vizita lui Mark Esper – prima în Afganistan de când a fost confirmat în funcţie în iulie – intervine în timp ce o mare incertitudine planează asupra misiunii militare americane în această ţară după sistarea negocierilor între SUA şi talibani.


Citește și : Hong Kong: Poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene împotriva protestatarilor – VIDEO

Noul şef al Pentagonului se va întâlni cu „înalţi responsabili şi va avea o discuţie operaţională”, a indicat Fawad Aman, un purtător de cuvânt al Ministerului afgan al Apărării.

„Obiectivul este în continuare de a obţine la un moment dat un acord de pace, un acord politic”, le-a spus şeful Pentagonului ziariştilor care îl însoţesc în această vizită.

„Sper că vom putea avansa şi să ajungem la un acord politic care să răspundă obiectivelor pe care vrem să le atingem”, a adăugat el, precizând totodată că discuţiile diplomatice ţin de domeniul Departamentului de Stat.

Negocierile între Washington şi talibani cu privire la retragerea forţelor americane, care erau aproape de final, au fost suspendate la începutul lunii septembrie de către preşedintele american Donald Trump după moartea unui soldat american şi a altor 11 persoane într-un atentat la Kabul, revendicat de talibani.

Trimisul special al SUA responsabil de aceste negocieri, Zalmay Khalilzad, a avut de atunci discuţii informale cu responsabili talibani în Pakistan.

Citește și : Guvernul britanic asigură că Brexit-ul va avea loc pe 31 octombrie

Preşedintele Donald Trump a făcut din retragerea celor 14.000 de militari americani în Afganistan unul dintre principalele sale obiective diplomatice, la 18 ani după intervenţia SUA lansată după atacurile din 11 septembrie 2001 de la New York.

La solicitarea AFP, care a încercat să afle detalii despre această vizită a ministrului american al apărării, cartierul general al forţelor SUA în Afganistan nu a răspuns imediat.