DISTRIBUIȚI
Reuters

Şeful interimar al Pentagonului, Patrick Shanahan, a sosit luni dimineaţă într-o vizită neanunţată la Kabul cu scopul de a evalua situaţia din Afganistan, de unde preşedintele SUA, Donald Trump, intenţionează să retragă forţele americane după 17 ani de război, informează AFP, potrivit agerpres.

În cursul acestei vizite inopinate, Shanahan urmează să fie primit de preşedintele afgan Ashraf Ghani şi se va întâlni cu şeful forţelor americane staţionate în Afganistan, generalul Scott Miller.


Citește și: Retragerea SUA din Orientul Mijlociu crește semnificativ vânzarea de arme în regiune

Cu această ocazie, el va evoca negocierile de pace cu reprezentanţii talibanilor, pe care Washingtonul le duce din vară în mod direct cu insurgenţii.

‘Este important ca guvernul afgan să se implice în discuţiile privind Afganistanul’, a declarat Shanahan în avionul care îl transporta de la Washington la Kabul. ‘SUA au investit foarte mult, extrem de mult în securitatea (Afganistanului), dar afganii înşişi trebuie să-şi decidă viitorul’, a subliniat oficialul de la Pentagon.

Talibanii refuză să negocieze cu guvernul preşedintelui Ashraf Ghani, pe care îl consideră o ‘marionetă’ americană.

Donald Trump a promis în timpul campaniei sale electorale să pună capăt conflictului care a curmat viaţa a mii de civili afgani şi a 2.400 de soldaţi americani sau, în orice caz, să retragă trupele SUA. El şi-a reiterat această intenţie marţea trecută în discursul său anual despre Starea Uniunii în faţa Congresului american.

În luna decembrie, responsabili americani au indicat chiar că Trump a decis deja repatrierea a cel puţin jumătate din efectivul de 14.000 de soldaţi americani desfăşurat în Afganistan.

Dar Shanahan, un fost responsabil al companiei Boeing devenit nr.2 al Pentagonului din 2017 înainte de a-i succede în funcţie la 1 ianuarie lui Jim Mattis, fost general al puşcaşilor marini în Orientul Mijlociu şi în Afganistan, a asigurat că o reducere iminentă a forţelor americane din Afganistan nu este prevăzută.

‘Nu am primit instrucţiuni pentru a reduce efectivele noastre în Afganistan’, a afirmat el.

‘Prezenţa pe care ne-o dorim în Afganistan trebuie să asigure securitatea teritoriului nostru şi să susţină stabilitatea regională’, a adăugat el, indicând că orice discuţie cu privire la dimensiunea acestor efective ‘se duce într-o manieră coordonată şi disciplinată’.

Citește și: Al doilea summit Trump-Kim se va ţine la Hanoi, în Vietnam

Jim Mattis a demisionat pentru a protesta faţă de anunţul surpriză şi unilateral al SUA de a se retrage din Siria, unde Washingtonul este angajat din 2014 împotriva grupării jihadiste Statul Islamic la conducerea unei coaliţii internaţionale.

În cursul actualei vizite, Shanahan intenţionează să viziteze baza Morehead, în apropiere de Kabul, unde soldaţi americani îi antrenează pe omologii lor afgani.

Shanahan şi-a afirmat sprijinul faţă de emisarul american pentru negocierile de pace în Afganistan, Zalmay Khalilzad, implicat direct în discuţiile cu talibanii, dar a spus că doreşte, de asemenea, să audă opinia generalului Miller asupra acestor negocieri, la care mai participă şi un reprezentant al Pentagonului. ‘O parte a obiectivului vizitei mele la Kabul este să stau de vorbă cu generalul Miller şi cu echipa sa pentru ca să-mi spună ce este important pentru el, ceea ce rămâne de rezolvat’, a adăugat şeful interimar al Pentagonului.