DISTRIBUIȚI
AP

Şeful Pentagonului, Mark Esper, a declarat sâmbătă, la Paris, că nu este deloc surprins că Iranul a decis să folosească centrifuge mai performante, care vor creşte stocul de uraniu îmbogăţit, informează AFP, potrivit agerpres.

„Nu sunt deloc surprins că Iranul a anunţat că va încălca JCPOA” (acordul din 2015 privind programul nuclear iranian), a declarat Esper într-o conferinţă de presă comună cu omologul său francez Florence Parly. „Îl încalcă deja, încalcă tratatul de neproliferare de ani buni, deci nu este o surpriză”, a comentat şeful Pentagonului.


Citește și : Roiuri record de muşte în oraşul pakistanez Karachi după trecerea musonului (FOTO)

În privinţa situaţiei din Afganistan, Esper a mai declarat că, deşi caută să ajungă un acord politic cu talibanii, Washingtonul nu va accepta orice fel de acord, în contextul în care un val de violenţe a umbrit negocierile dintre SUA şi talibani.

„Opinia Statelor Unite este că cea mai bună modalitate de a avansa este un acord politic şi la asta lucrăm chiar acum cu sârguinţă, dar asta nu înseamnă că vom accepta orice fel de acord”, a insistat Esper. „Ne vom asigura că avem un acord bun, un acord suficient de bun care să garanteze cel puţin securitatea (…) şi un viitor mai bun pentru poporul afgan”, a adăugat ministrul apărării american.

Citește și : Iranul anunţă că va folosi centrifuge mai moderne şi mai performante pentru îmbogăţirea uraniului