DISTRIBUIȚI
Reuters

Secretarul american al apărării Jim Mattis a cerut marţi Turciei să dea dovadă de reţinere în ofensiva sa împotriva luptătorilor kurzi din enclava Afrin, în nord-vestul Siriei, despre care oficialul american a afirmat că a stopat întoarcerea paşnică a refugiaţilor şi s-ar putea dovedi o ocazie de care Al-Qaida şi Statul Islamic ar putea profita, relatează Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

‘Această ofensivă ar putea fi exploatată de Statul Islamic şi de Al-Qaida şi fireşte că noi nu putem să ne concentrăm asupra lor chiar acum. Şi riscă evident să agraveze criza umanitară prin care trece cea mai mare parte a Siriei’, a declarat Jim Mattis, aflat în vizită în Indonezia.


Citeşte şi: PANICĂ şi HAOS la Londra. Un hotel şi două staţii de metrou au fost evacuate – FOTO

‘Noi luăm foarte în serios îngrijorările legitime ale Turciei legate de securitate’, le-a spus Mattis jurnaliştilor care îl însoţesc în turneul său în Asia. ‘Însă violenţele din Afrin tulbură ceea ce a fost până acum o zonă relativ stabilă a Siriei’, a mai spus el.

‘Cerem Turciei să dea dovadă de reţinere atât în operaţiunile sale militare, cât şi în retorica sa şi să se asigure că operaţiunile sale sunt limitate, în ceea ce priveşte amploarea şi durata’, a adăugat el.

Jim Mattis a avut până acum o poziţie mult mai înţelegătoare faţă de Ankara, subliniind că Turcia a avertizat Washingtonul înainte de a lansa sâmbătă ofensiva împotriva Unităţilor de Protecţie a Poporului (YPG), o miliţie kurdă considerată de Turcia o organizaţie ‘teroristă’, dar care este aliată Statelor Unite în lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI).

Citeşte şi: Turcia nu vrea o confruntare directă cu SUA sau Rusia, dar va continua operaţiunea militară din Siria