DISTRIBUIȚI
U.S. Defense Secretary Lloyd Austin answers questions at a news conference following a virtual Ukraine Defense Contact Group meeting, at the Pentagon in Washington, U.S., March 15, 2023. REUTERS/Evelyn Hockstein

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a subliniat joi în faţa Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei că dotarea acesteia cu sisteme de apărare antiaeriană este „crucială” şi a subliniat că pregătirea piloţilor ucraineni pentru a opera avioane de luptă F-16 ar trebui să înceapă în următoarele săptămâni, transmite EFE, potrivit agerpres.

„Sperăm că aceste antrenamente vor începe în următoarele săptămâni. Aceasta va consolida şi va îmbunătăţi capacităţile forţelor aeriene ucrainene pe termen lung şi va completa acordurile noastre de securitate pe termen scurt şi mediu”, a declarat el în deschiderea unei noi reuniuni virtuale a grupului.


Citește și :  Joe Biden a comemorat victimele atacului armat dintr-o şcoală din Uvalde

Această coaliţie este formată din şefii apărării din toate ţările care au oferit ajutor militar Ucrainei de la începutul invaziei ruse pe scară largă în februarie 2022, iar la această nouă reuniune analizează nevoile militare ale Ucrainei şi alte probleme, cum ar fi pregătirea piloţilor ucraineni pentru a putea opera avioane F-16.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, declarase anterior săptămâna aceasta că utilizarea avioanelor F-16 ‘nu va fi relevantă’ pentru contraofensiva ucraineană pe termen scurt, deoarece livrarea lor face parte din ‘angajamentul pe termen lung’ faţă de Ucraina.

Echipamentele „cele mai „importante” furnizate Ucrainei în acest moment sunt sistemele de apărare antiaeriană terestre, a apreciat Lloyd Austin, subliniind: „Aceste sisteme cruciale protejează cerul ucrainean şi infrastructura civilă de agresiunea rusă”.

În total, conform calculelor, toate ţările care fac parte din acest grup s-au angajat să furnizeze Ucrainei un ajutor militar în valoare de aproape 65 de miliarde de dolari.

Citește și : C.Q. Brown este noul şef de stat-major al SUA

Rusia „a sperat că hotărârea noastră se va clătina şi că unitatea noastră se va sparge. În schimb, suntem uniţi mai mult ca oricând şi toată lumea poate să vadă aceasta”, a spus Lloyd Austin, îndemnându-şi partenerii sa „sape mai adânc şi să continue să caute modalităţi creative de a stimula” capacitatea lor industrială.