DISTRIBUIȚI

sursa foto:  Reuters

Ministrul apărării american Jim Mattis a sosit miercuri la Ankara pentru discuţii cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi alţi politicieni, în special privind sprijinul acordat de SUA miliţiilor kurde siriene pe care Ankara le consideră organizaţii teroriste, relatează AFP, potrivit agerpres.

Statele Unite ale Americii au anunţat în luna mai că au început să trimită arme şi vehicule Unităţilor de protecţie a poporului kurd (YPG) pentru a lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Siria.


Forţele Democratice Siriene (SDF), o alianţă de miliţii dominată de gruparea kurdă YPG, desfăşoară în prezent un atac asupra Raqqa, principalul bastion al Statului Islamic din Siria.

Citeşte şi: Unul dintre terorişti A RECUNOSCUT. Planul lor viza un monument SACRU al Barcelonei

Turcia consideră însă YPG o ‘organizaţie teroristă’, provenind din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), şi acesta considerat la rândul său o ‘organizaţie teroristă’ de Ankara şi de aliaţii săi occidentali.

Ankara se teme că armele furnizate miliţiilor kurde siriene vor ajunge apoi la PKK şi se vor întoarce în cele din urmă împotriva sa.

Turcia şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea în legătură cu crearea unui stat kurd autonom la graniţa sa şi a lansat în august 2016 o ofensivă terestră în nordul Siriei pentru a alunga militanţii SI de la frontieră şi pentru a preveni o eventuală legătură între diferitele zone controlate de miliţiile YPG.

‘Turcia nu va permite deschiderea unui coridor terorist în Siria spre Marea Mediterană’, a declarat marţi preşedintele turc, potrivit cotidianului Hürriyet. ‘Oricare ar fi preţul, noi vom interveni’, a spus el.

Un alt subiect care va fi discutat în timpul vizitei lui Jim Mattis va fi referendumul privind independenţa Kurdistanului irakian ce va avea loc pe 25 septembrie.

Citeşte şi: Guvernul de la Chişinău cere INTERVENŢIA ONU pentru scoaterea armatei ruse din Transnistria

Ministrul apărării american s-a întâlnit marţi cu liderul kurd irakian Massoud Barzani pentru a exprima opoziţia Statelor Unite faţă de acest referendum.

Totodată, Washingtonul este îngrijorat în legătură cu o apropiere între Ankara şi Teheran, în special după vizita de săptămâna trecută a şefului Statului Major al armatei iraniene în Turcia.

Întrebat după această vizită în legătură cu o eventuală operaţiune turco-iraniană împotriva rebelilor kurzi din nordul Irakului, Erdogan a spus că o astfel de posibilitate a fost ‘mereu pe ordinea de zi’. Însă Gardienii Revoluţiei din Iran au negat marţi orice operaţiune în afara graniţelor Iranului.