DISTRIBUIȚI
Washington Times

Secretarul interimar american al Apărării Patrick Shanahan a reafirmat joi angajamentul fără rezervă al Statelor Unite în cadrul NATO, căutând să-i asigure pe aliaţii Washingtonului, îngrijoraţi de anumite declaraţii în acest sens ale preşedintelui Donald Trump, relatează Reuters, potrivit News.ro .

”Statele Unite sunt angajate în NATO, obligaţiile noastre în baza Articolului 5 (al Tratatului cu privire la apărarea colectivă în caz de agresiune) rămân total neschimbate”, a declarat Patrick Shanahan la Bruxelles, într-o conferinţă de presă, la finalul primei conferinţei a Alianţei Nord-Atlantice la care a participat.


Citește și : O nouă ipoteză în cazul Khashoggi: Trupul jurnalistului ar fi fost incinerat într-un cuptor în consulatul saudit din Istanbul

În scrisoarea sa de demisie, în decembrie, Jim Mattis, predecesorul lui Shanahan, îi reporşa în mod implicit lui Trump o lipsă de respect faţă de ţările aliate ale Statelor Unite.

Donald Trump şi-a acuzat anul trecut aliaţii în NATO că trăiesc pe spatele Statelor Unite în domeniul apărării.

În 2017, doar Statele Unite (3,6%), Regatul Unit, Estonia, Grecia şi Polonia au atins nivelul de 2% din produsul intern brut (PIB) în privinţa efortului în domeniului apărării.

Guvernul german a dat asigurări că intenţionează să continue să crească nivelul cheltuielilor sale militare pentru a atinge 1,5% din PIB până în 2024, în pofida unor dificultăţi bugetare care ar putea să pună în discuţie această promisiune.

Cu privire la acest subiect, Patrick Shanahan a a preciat că 1,5% din PIB nu este un nivel suficient.

Citește și : Departamentul Justiţiei din SUA a analizat DEMITEREA lui Donald Trump

”Trebuie să fie mai mult, ameninţarea justifică acest lucru”, a insistat el.

”Ceea ce a spus preşedintele Trump este că trebuie să facem mai mult cu toţii, colectiv, şi nu cred că există divergenţe în această privinţă”, a continuat secretarul interimar american al Apărării.

”Până acum nu eram conţient de amploarea noilor ameninţări (…). Ţinând cont de ceea ce ştiu acum, trebuie să cheltuim mai mult”, a spus el.