DISTRIBUIȚI

sursa foto:  UN Web TV

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a sosit miercuri în Fâşia Gaza condusă de Hamas pentru o vizită de câteva ore destinată verificării situaţiei umanitare, au anunţat oficiali, informează agenţiile DPA şi AFP.

Vizita şefului ONU intervine în timp ce Gaza se confruntă cu o amplificare a crizei umanitare. Autoritatea palestiniană, cu sediul în Cisiordania, a redus recent plăţile pentru electricitate şi serviciile medicale către Gaza, aruncând o mare parte a zonei în întuneric.


Autoritatea palestiniană, condusă de preşedintele Mahmoud Abbas, încearcă să facă presiuni asupra Hamas pentru a ceda controlul asupra teritoriului. Hamas controlează Gaza de la preluarea puterii în 2007. Israelul a implementat o blocadă militară a zonei ce limitează circulaţia persoanelor şi a bunurilor în şi din teritoriu.

Antonio Guterres a cerut miercuri ridicarea blocadelor israeliană şi egipteană impuse Fâşiei Gaza, lovită de „una dintre cele mai dramatice crize umanitare”.

„Sunt profund emoţionat să mă aflu astăzi în Gaza şi să fiu din nefericire martorul uneia dintre cele mai dramatice crize umanitare pe care le-am vazut în mulţi ani de activitate umanitară la Naţiunile Unite”, a declarat Guterres, efectuând prima sa vizită pe teritoriul palestinian de la preluarea mandatului în ianuarie. ‘Este important să ridicăm barierele’ în conformitate cu rezoluţia 1860 adoptată în 2009 de Consiliul de Securitate al ONU în plină confruntare armată între mişcarea islamistă Hamas şi Israel, a spus Guterres, care a lansat şi un apel la adresa comunităţii internaţionale de a-şi spori ajutorul umanitar pentru Fâşia Gaza.

Guterres şi vehiculele din convoiul delegaţiei ONU au trecut în Gaza prin punctul de trecere de la Erez situat în nordul Fâşiei, au declarat martori oculari.

Şeful ONU nu are programate întâlniri cu niciun lider Hamas.

Marţi, liderii Hamas au declarat că Guterres „nu este binevenit” în Fâşia Gaza pentru că el şi-a exprimat solidaritatea cu ostaticii israelieni în Gaza şi i-a neglijat pe palestinienii întemniţaţi în Israel.

Mai târziu, purtătorul de cuvânt al Hamas, Fawzi Barhoum, a spus că grupul militant îi urează „bun venit” lui Guterres şi speră că el va lucra pentru a pune capăt blocadei israeliene a teritoriului.

Potrivit unor oficiali locali ai ONU, Guterres va vizita cartierul general al Naţiunilor Unite în oraşul Gaza.