DISTRIBUIȚI
Jens Stoltenberg

Comportamentul „nesăbuit” al Coreii de Nord este o ameninţare globală şi necesită un răspuns global, a declarat duminică şeful alianţei militare NATO Jens Stoltenberg, transmite Reuters.

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord nu este direct implicată în criză dar a cerut în mod repetat Coreii de Nord să îşi abandoneze programele nuclear şi de rachete balistice. Phenianul a efectuat cel de-al şaselea şi cel mai puternic test nuclear al său săptămâna trecută.


„Comportamentul nesăbuit al Coreii de Nord este o ameninţare globală şi necesită un răspuns global şi care include de asemenea NATO”, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat televiziunii BBC.

Stoltenberg a refuzat să spună dacă teritoriul SUA Guam, ameninţat de Coreea de Nord, este protejat de articolul 5 al tratatului NATO, care prevede că un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor.

„Acum ne concentrăm total asupra modului în care putem contribui la o soluţie paşnică a conflictului”, a spus el.

Ministrul britanic al apărării Michael Fallon a declarat de asemenea la BBC că conflictele militare ar trebui evitate cu orice preţ.