DISTRIBUIȚI
AP News

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunţat luni „ameninţările” generate de Coreea de Nord, inclusiv prin furnizarea de armament Grupului Wagner din Rusia, după ce regimul de la Phenian a condamnat deciziile Statelor Unite şi altor ţări occidentale de a furniza tancuri Ucrainei , informează mediafax.

Aflat în vizită în Coreea de Sud, Stoltenberg a afirmat că regimul Kim Jong-Un, aflat la putere în Coreea de Nord, constituie o „ameninţare” internaţională.


Citește și : Crucea Roșie: Toate țările au rămas ‘periculos de nepregătite’ pentru următoarea pandemie

„Coreea de Nord continuă cu un model comportamental provocator şi destabilizator, inclusiv prin teste balistice fără precedent efectuate în ultimul an, precum şi prin continuarea activităţilor nucleare şi a retoricii nucleare, toate în contradicţie cu rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU. Aceste activităţi generează un pericol clar şi prezent pentru Coreea de Sud, pentru regiune şi pentru pacea şi securitatea la nivel internaţional. Împreună cu partenerii noştri, cerem Phenianului să oprească provocările şi să se conformeze în totalitate legislaţiei internaţionale”, a afirmat Jens Stoltenberg în dicursul rostit la Institutul CHEY pentru Studii Avansate, conform stenogramei discursului.

„Coreea de Nord a furnizat sisteme de artilerie şi rachete Grupului rus Wagner, alimentând războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a continuat Stoltenberg.

Citește și : Atac cu cuţit într-o staţie de metrou din Bruxelles: agresorul arestat

Afirmaţiile secretarului general al NATO intervin în contextul în care Coreea de Nord a acuzat Statele Unite şi aliaţii occidentali că au depăşit o „linie roşie” prin decizia de a furniza Ucrainei tancuri avansate. „Statele Unite au intenţia sinistră de a continua să extindă războiul prin intermediari pentru a distruge Rusia”, a declarat duminică Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong-Un şi director adjunct al Departamentului de Comunicare al Partidului Muncitoresc nord-coreean, conform CNN.