DISTRIBUIȚI

Henry „Enrique” Tarrio, în vârstă de 38 de ani, liderul miliţiei de dreapta Proud Boys din SUA, a fost arestat marţi şi inculpat pentru rolul său în asaltul asupra Capitoliului din Washington, în 6 ianuarie 2021, transmite AFP, potrivit agerpres.  

Procurorul federal Matthew Graves din Washington a precizat că Tarrio a fost reţinut la Miami, sub acuzaţia de asociere în vederea comiterii de infracţiuni cu alţi cinci membri ai organizaţiei sale, una din cele mai cunoscute mişcări extremiste din Statele Unite.


Citește și :  Un parlamentar leton a plecat în Ucraina să lupte cu invadatorii ruşi

Tarrio, susţinător înverşunat al fostului preşedinte american Donald Trump, nu a participat direct la atacul asupra sediului Congresului SUA, însă a condus pregătirile şi a menţinut contactul cu ceilalţi Proud Boys (Băieţii Mândri – n. red.), susţine procuratura.

El fusese arestat în 4 ianuarie anul trecut, la Washington, pentru distrugerea unui banner „Black Lives Matter” (Vieţile Negrilor Contează, slogan antirasist – n. red.) arborat pe faţada unei biserici afro-americane. Asupra lui s-au găsit încărcătoare de armă interzise în capitala SUA.

Eliberat cu condiţia să părăsească oraşul, el nu a putut fi prezent la Capitoliu cu două zile mai târziu. După ce şi-a recunoscut vinovăţia, a fost condamnat la cinci luni de închisoare.

Citește și : Partidul lui Putin cere naţionalizarea fabricilor ale căror companii au plecat din Rusia

Tarrio este al doilea lider al extremei drepte care ajunge în faţa instanţei, la mai bine de un an de la tentativa simpatizanţilor lui Trump de a răsturna rezultatul alegerilor prezidenţiale. Stewart Rhodes, în vârstă de 56 de ani, fondatorul Oath Keepers (Păstrătorii Jurământului – n. red.) şi alţi zece membri ai acestei miliţii au fost arestaţi în 13 ianuarie şi acuzaţi de rebeliune – cea mai gravă acuzaţie de până acum legată de evenimentele de la începutul anului trecut. În total, în urma tulburărilor din 6 ianuarie 2021 au fost arestaţi 775 de suspecţi.