DISTRIBUIȚI
afp

Generalul Min Aung Hlaing, şeful juntei din Myanmar, a mulţumit marţi Rusiei pentru consolidarea armatei ţării sale, care a devenit, în opinia sa, ‘una dintre cele mai puternice din regiune’, relatează France Presse, potrivit agerpres.  

‘Datorită Rusiei, armata noastră a devenit una dintre cele mai puternice’, a declarat Min Aung Hlaing, citat de agenţia rusă oficială de presă TASS, în cursul unei întâlniri, la Moscova, cu ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu.


Citește și : Berlinul insistă pentu reformarea NATO

Prietenia dintre cele două ţări devine, de asemenea, ‘din ce în ce mai puternică’, a dat aisgurări liderul juntei din Myanmar, potrivit afirmaţiilor sale traduse în limba rusă.

‘Myanmar este pentru noi un partener strategic şi un aliat fidel’, a subliniat la rândul său Serghei Şoigu, numindu-l pe generalul Min Aung Hlaing un ‘prieten drag’.

‘Cooperarea în domeniul militar şi tehnic reprezintă o componentă importantă a relaţiilor dintre Rusia şi Myanmar’, a spus el.

‘Suntem dispuşi să continuăm eforturile de consolidare a legăturilor bilaterale (…) şi suntem deschişi unui dialog reciproc pe mai multe teme’, a spus ministrul rus.

De la lovitura de stat din 1 februarie, Rusia şi-a afirmat treptat sprijinul pentru armata care a înlăturat-o de la putere şi a încarcerat-o pe Aung San Suu Kyi (63 de ani), lidera de facto a guvernului civil.

Generalul Min Aung Hlaing, sosit la Moscova pentru a participa la o conferinţă cu privire la securitatea internaţională, a fost primit luni de secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, Nikolai Patruşev, cei doi responsabili pledând pentru aprofundarea cooperării între ţările lor.

Citește și : CANICULĂ la Moscova! A fost egalat un record vechi de 120 de ani!

 

Min Aung Hlaing a discutat apoi cu CEO-ul agenţiei ruse pentru exportul de armament Rosoboronexport, Aleksandr Miheiev, cu privire la o eventuală cooperare militară şi tehnică.

Din februarie, junta a reprimat cu brutalitate mişcarea de contestare a loviturii de stat, făcând peste 860 de morţi, între care femei şi copii, potrivit Asociaţiei pentru asistenţa prizonierilor politici (AAPP).