DISTRIBUIȚI
afp

Şeful juntei birmane va fi exclus de la următorul summit al Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), a anunţat sâmbătă organizaţia, o măsură fermă împotriva puterii militare care s-a declarat „extrem de dezamăgită”, notează AFP, potrivit agerpres

Miniştrii de externe ai ASEAN, reuniţi virutal vineri, au decis că Min Aung Hlaing nu va fi invitat la summitul care va avea loc între 26 şi 28 octombrie, a informat Bruneiul, care deţine în prezent preşedinţia prin rotaţie a organizaţiei. În schimb, s-a hotărât „invitarea unui reprezentant birmanez apolitic”.


Citește și : Creşterea numărului de judecători ai Curţii Supreme a SUA ‘comportă riscuri considerabile’

„Myanmar este extrem de dezamăgită şi se opune ferm concluziilor reuniunii miniştrilor de externe (ai ASEAN)”, a declarat într-un comunicat Ministerul de Externe al juntei, apreciind că „discuţiile şi decizia privind problema reprezentării Myanmar au avut loc fără consens şi sunt contrare obiectivelor ASEAN”.

Anterior, junta birmană criticase această decizie, acuzând ASEAN că a încălcat regula neingerinţei în politica internă a statelor sale membre.

„Putem vedea, de asemenea, ingerinţa altor ţări (nemembre ASEAN)”, a declarat purtătorul de cuvânt al juntei, generalul de brigadă Zaw Min Tun, corespondenţilor BBC.

El a făcut aluzie la discuţiile, organizate înaintea reuniunii, dintre secretarul de stat american, Anthony Blinken, şi emisarul ASEAN pentru Myanmar, ministrul adjunct de externe al Bruneiului Erywan Yusof, precum şi la presiunile Uniunii Europene.

Organizaţia, care reuneşte zece ţări din Asia de Sud-Est, a luat această măsură excepţională după ce junta a respins cererile pentru a trimite un reprezentant special care dialogheze „cu toate părţile interesate”, inclusiv cu fosta lideră Aung San Suu Kyi, răsturnată de la putere de armată în februarie.

Citește și : POTOP în Grecia (VIDEO)! Oamenii s-au refugiat pe acoperişurile caselor

Comunicatul a menţionat că s-au făcut „progrese insuficiente” în punerea în practică a unui plan în cinci puncte, adoptat în aprilie, care urma să contribuie la restabilirea dialogului în Myanmar şi să faciliteze sosirea ajutorului umanitar.

Pentru ASEAN, situaţia din Myanmar „are un impact asupra securităţii regionale, precum şi asupra unităţii, credibilităţii şi centralităţii organizaţiei”, mai scrie AFP.