DISTRIBUIȚI
JerusalemOnline

Secretarul general al mişcării şiite libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, a condamnat vineri atacul de la Nisa, dar a cerut autorităţilor franceze să corecteze „o greşeală uriaşă” cu privire la caricaturile profetului Mahomed şi să evite un război împotriva islamului, informează AFP şi dpa, potrivit agerpres.

Într-o intervenţie televizată cu ocazia sărbătorii Mawlid (când se celebrează naşterea profetului Mohamed), Nasrallah a condamnat atacul de joi din Franţa comis de un tunisian musulman în care şi-au pierdut viaţa trei persoane.”Condamnăm cu tărie acest incident şi musulmanii de pretutindeni l-au condamnat la rând lor. Dacă agresorul este musulman, nimeni nu poate da vina pe islam pentru această crimă (…) Acest act este respins de religia musulmană, care interzice uciderea oamenilor nevinovaţi”, a declarat şeful Hezbollah.


Citește și : Guvernul britanic impune restricţii exporturilor de vaccinuri antigripale

„Nu există terorism islamic sau fascism islamic şi oricine comite crima este un criminal”, a adăugat el.

În ceea ce priveşte caricaturile, Nasrallah a spus că „autorităţile franceze trebuie să se gândească la corectarea acestei greşeli uriaşe”.”Niciun musulman din lume nu poate accepta ca demnitatea sa, demnitatea profetului său, să fie insultată”.

„Autorităţile franceze s-au lăsat atrase împreună cu toată Franţa – şi vor să antreneze şi Europa – într-un război împotriva islamului şi a musulmanilor din motive de neînţeles”, a mai declarat, adăugând că acesta „este un război pierdut”.

Citește și : Trudeau: Libertatea de expresie îşi are limitele sale

Referindu-se la Occident, Nasrallah a spus: „Ideologia teroristă din regiunea noastră a fost protejată de ţările occidentale, administraţia SUA şi guvernele europene susţin şi finanţează aceste grupări din Siria şi Irak, iar utilizarea acestui tip de grupări trebuie să înceteze”.

Manifestări de protest faţă de declaraţiile preşedintelui francez Emmanuel Macron, care a apărat dreptul de a-l caricatura pe profet ca parte a libertăţii de exprimare după decapitarea profesorului care arătase elevilor săi astfel de caricaturi, au avut loc în mai multe ţări arabe şi musulmane. Islamul, în interpretarea sa strictă, interzice orice reprezentare a profetului Mahomed.