DISTRIBUIȚI
elespanol.com

Şeful guvernului spaniol, socialistul Pedro Sanchez, a îndemnat vineri la cooperare „pentru o nouă Europă, în care egoismele naţionale nu vor prevala”, în condiţiile în care statele membre ale Uniunii Europene (UE) sunt divizate asupra politicii migraţiei, informează AFP, potrivit agerpres.

Sanchez i-a răspuns astfel, într-o postare pe contul său de Twitter, secretarului general interimar al Partidului Democrat italian (centru-stânga), Maurizio Martina, care îl felicita pentru „gestul său nobil” de a-i primi pe cei peste 600 de migranţi salvaţi de nava Aquarius.


Citeşte şi: Operaţiune antitero în Afganistan. Armata americană a lovit ‘scorbura’ unui lider jihadist

„Dragă Maurizio, suntem gata să lucrăm împreună pentru o nouă Europă, în care egoismele naţionale nu vor prevala”, a notat Pedro Sanchez, instalat la putere în Spania la 1 iunie, în locul conservatorului Mariano Rajoy, destituit printr-o moţiune de cenzură a parlamentului.

Italia, condusă de un guvern din care face parte partidul Liga (extrema dreaptă), a refuzat să primească nava Aquarius, gest care a divizat statele membre ale UE, dintre care multe se confruntă cu xenofobia.

Ungaria şi Slovacia, susţinătoare ale unei linii dure anti-imigraţie, au susţinut guvernul lui Giuseppe Conte şi pe ministrul său de interne Matteo Salvini.

La rândul său, Franţa a denunţat „partea de cinism şi iresponsabilitate a guvernului italian”, înainte de a-şi modera afirmaţiile.

Citeşte şi: Trădare sau respect? Salutul adresat de Trump unui general nord-coreean stârneşte polemici la Washington – VIDEO

Problema divizează şi guvernul german al Angelei Merkel, a cărei politică pentru primirea de refugiaţi este contestată inclusiv de ministrul său de interne Horst Seehofer.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), de la începutul anului, 44.570 de persoane au ajuns ilegal în UE, pe cale maritimă sau terestră. Dintre acestea, 792 şi-au pierdut viaţa sau au fost date dispărute.

Grecia este prima poartă de intare pentru migranţi în UE, urmată de Italia şi Spania.