DISTRIBUIȚI
BBC

Preşedintele Rezervei Federale americane (Fed), Jerome Powell, a recunoscut miercuri că vigoarea inflaţiei a luat prin surprindere autorităţile monetare şi a avertizat că este posibil să urmeze şi alte surprize, transmite AFP, potrivit agerpres

Cu toate acestea, Jerome Powell a dat asigurări că economia americană este suficient de solidă pentru a face faţă unei înăspriri a politicii monetare.


Citește și :  Majoritatea cetăţenilor UE doresc un proces mai rapid de aderare pentru ţările candidate

„Evident inflaţia a constituit o surpriză pe parcursul ultimului an şi ar putea să ne aştepte şi alte surprize. De acea trebuie să fim agili în răspunsul la datele care vor veni şi la modificarea perspectivei”, a avertizat Jerome Powell cu prilejul unei audieri în cadrul comisiei de finanţe bănci din Senatul SUA, în condiţiile în care preţurile de consum au înregistrat un avans de 8,6% în ritm anual, cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani.

Jerome Powell a reamintit că Fed a majorat dobânda de politică monetară la ultimele trei reuniuni, ceea ce a majorat costul creditului cu 1,5 puncte procentuale. Comitetul de politică monetară de la Fed „se aşteaptă ca majorarea dobânzilor să continue”, iar ritmul acestor majorări va depinde de datele economice, a spus şeful Fed.

„Vom adopta deciziile noastre de la o reuniune la alta”, a subliniat şeful Fed, dând asigurări că mesajele care vor veni de la Banca centrală a SUA vor fi „cât mai clare posibil”.

La ultima sa reuniune de politică monetară, care a avut loc la mijlocul acestei luni, Fed a surprins pieţele cu o majorare a costului creditului cu 75 de puncte de bază, o majorare a dobânzii de politică monetară fără precedent pentru Fed în ultimii 28 de ani.

Citește și : O dronă lansată de ucraineni S-A PRĂBUŞIT peste o rafinărie din Rusia – VIDEO

Referindu-se la economia americană, Jerome Powell a apreciat că aceasta este una „foarte solidă”, în pofida unui recul al Produsului Intern Brut în primul trimestru. „Indicatorii sugerează că creşterea PIB-ului real s-a accelerat în trimestrul în curs, iar cheltuielile de consum au rămas puternice”, a apreciat şeful Fed. Acesta a vorbit totuşi de încetinirea investiţiilor companiilor precum şi diminuarea tranzacţiilor imobiliare, care reflectă în parte dobânzile mai mari. „Înăsprirea condiţiilor financiare ar urma să continue să tempereze creşterea şi va contribui lao mai bună echilibrare a cererii şi ofertei”, a afirmat Jerome Powell.

Spectrul unei recesiuni este din ce în ce mai inovat de actorii şi experţii economici care se tem că o majorare prea puternică a dobânzii de politică monetară, de care depind toate celelalte dobânzi, din partea Fed să nu provoace o recesiune.