DISTRIBUIȚI
Capital

Canalele de comunicare în ceea ce priveşte războiul din Ucraina trebuie menţinute pentru a contracara riscul de escaladare, a declarat joi, la Lodz (Polonia), ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Miniştri al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), potrivit agerpres

El a adăugat că Ungaria ”transmite un mesaj din imediata vecinătate a conflictului că este nevoie de pace cât mai curând posibil”, relatează MTI.


Citește și:  FMI a ajuns la un acord cu Republica Moldova

Un comunicat al ministerului a precizat că Szijjarto a spus în cadrul reuniunii că, în calitate de stat vecin al Ucrainei, Ungaria a fost ”direct şi grav afectată” de efectele conflictului, menţionând că Ungaria desfăşoară cea mai mare operaţiune umanitară din istoria sa.

De asemenea, şeful diplomaţiei ungare a menţionat că Polonia a fost lovită de rachete în urmă cu aproximativ două săptămâni, ceea ce ar fi putut duce la izbucnirea celui de-al treilea război mondial dacă liderii polonezi nu ar fi reacţionat „atât de calm şi responsabil”. Politicienii şi jurnaliştii care s-au referit la un ”atac deliberat cu rachete”, a spus el, au acţionat ”ruşinos”, riscând o escaladare. Riscuri similare rămân atâta timp cât războiul continuă, a adăugat ministrul.

Referindu-se la miile de familii ucrainene care nu au energie electrică în timpul iernii, el a spus că acest lucru a accentuat nevoia de a căuta un acord de pace.

Totodată, Szijjarto s-a referit la deficienţele „problematice” de comunicare în ceea ce priveşte războiul, afirmând că lumea „a renunţat la speranţa pentru pace” prin blocarea canalelor de comunicare care au fost menţinute deschise chiar şi în timpul Războiului Rece, în vederea evitării unui alt război mondial.

Citește și: Stoltenberg recunoaşte ‘provocarea logistică’ pe care o presupune mentenanţa armamentului trimis în Ucraina