DISTRIBUIȚI
The Caspian Times

Ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, a început marţi o vizită de două zile în teritoriile palestiniene şi Israel, prima a unui înalt oficial turc după mai mult de un deceniu, transmite Reuters, potrivit agerpres.  

Vorbind după întâlnirea avută la Ramallah, în Cisiordania, cu omologul său palestinian Riyad al-Maliki, Cavusoglu a afirmat că sprijinul Turciei în favoarea palestinienilor nu se va diminua chiar dacă relaţiile cu Israelul s-au dezgheţat.


Citește și : Volodimir Zelenski intră în topul celor mai influente personalităţi din lume

‘Sprijinul nostru pentru cauza palestiniană este complet independent de cursul relaţiilor noastre cu Israel’, a declarat el pentru presă.

Cavusoglu mai are programate discuţii cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas în cursul zilei, urmate de întrevederi miercuri cu şeful diplomaţiei israeliene, Yair Lapid, şi cu ministrul turismului, Yoel Razvozov.

Cavusoglu are programată şi o vizită la moscheea Al-Aqsa de la Ierusalim.

Recentele confruntări dintre palestinieni şi poliţia israeliană pe Esplanada Moscheilor, loc sfânt atât pentru musulmani, cât şi pentru evrei, au crescut tensiunile în regiune.

Potrivit lui Cavusoglu, aceste incidente au supărat Turcia. ‘Este important pentru toţi musulmanii ca sanctitatea şi statutul Al-Aqsa să fie protejate’, a spus el.

Ministrul de externe palestinian Riyad al-Maliki a salutat vizita ‘istorică’ a lui Cavusoglu, care a prilejuit marţi semnarea a nouă acorduri de cooperare între Turcia şi palestinieni.

Citește și : Dmitri Rogozin propune denumiri ruseşti pentru insulele Kurile

‘Ceea ce am auzit ne-a întărit poziţia şi ceea ce facem pentru a obţine libertatea şi independenţa’, a afirmat el după întrevedere.

Turcia şi Israel lucrează la repararea relaţiilor dintre ele, mult timp tensionate, domeniul energiei anunţându-se ca unul prioritar de potenţială cooperare. Cele două state şi-au expulzat reciproc ambasadorii în 2018 şi au schimbat frecvent acuzaţii în legătură cu conflictul israeliano-palestinian.