DISTRIBUIȚI

Ministrul afacerilor externe al Qatarului, Mohammed bin Abderrahman al-Thani, a efectuat duminică o scurtă vizită la Kabul, cea mai importantă la nivel diplomatic în Afganistan după revenirea talibanilor la putere, informează AFP, potrivit agerpres.

Ministrul qatarian, mediator de prim plan în criza afgană, a avut la Kabul întrevederi cu mai mulţi lideri talibani, a anunţat un cont taliban oficial de Twitter. El a discutat de asemenea cu fostul preşedinte afgan Hamid Karzai, potrivit unor fotografii publicate pe reţelele sociale.


Citeşte şi: Alegerile din Norgvegia ar putea provoca PRĂBUŞIREA guvernului Solberg – Black News

La Doha, Ministerul Afacerilor Externe a informat într-un comunicat că discuţiile dintre ministrul qatarian şi talibani au vizat ‘mijloacele de promovare a păcii în Afganistan, evoluţiile privind aeroportul din Kabul şi mijloacele de a asigura libertatea de deplasare şi de călătorie pentru toţi’.

Cele două părţi ‘au subliniat importanţa de a combate organizaţiile teroriste ce ameninţă stabilitatea în Afganistan’, a adăugat ministerul într-un comunicat.

Ministrul qatarian i-a îndemnat pe interlocutorii săi să favorizeze o ‘reconciliere naţională care să includă toate părţile afgane’, potrivit aceleiaşi surse.

Qatarul a jucat un rol diplomatic foarte important în afacerile afgane în ultimii ani, găzduind inclusiv negocierile între talibani şi SUA conduse de Donald Trump, apoi cu guvernul preşedintelui afgan Ashraf Ghani, în final înlăturat de la putere pe 15 august de către combatanţii islamişti.

Citeşte şi:Coreea de Nord a testat o nouă ‘rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune’ – Black News

Această ţară din Golf bogată în zăcăminte de gaz a fost de asemenea foarte activă în cadrul giganticului ‘pod aerian’ ce a permis evacuarea a peste 120.000 de cetăţeni străini din Afganistan care doreau să părăsească ţara în urma întoarcerii la putere a talibanilor, găzduind mai multe zeci de mii dintre ei în tranzitul lor către altă ţară.

Nicio ţară nu a recunoscut până la ora actuală noul guvern al talibanilor. Doar trei ţări – Pakistan, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite – au făcut-o în timpul primului regim taliban în Afganistan, între 1996 şi 2001.