DISTRIBUIȚI
South EU Summit

Ministrul italian de externe, Luigi Di Maio, și-a acuzat duminică propriul partid, Mișcarea 5 Stele, de subminarea eforturilor guvernului de a sprijini Ucraina și de slăbirea poziției Romei în cadrul Uniunii Europene, relatează Reuters, informează mediafax.

Izbucnirea lui Luigi Di Maio ar putea semnala o ruptură iminentă în grupul pe care l-a condus cândva, oficialii Mișcării 5 Stele urmând să se întâlnească duminică seara pentru a analiza poziția lui Di Maio, în urma altor atacuri recente.


Citește și :  Washingtonul retrage un apropiat al preşedintelui venezuelean Maduro de pe lista neagră a Trezoreriei

Disputa internă din partid creează, de asemenea, probleme pentru premierul Mario Draghi, care se va confrunta marți cu un vot important în parlament cu privire la Ucraina, unii membri ai Mișcării 5 Stele încercând să limiteze trimiterea mai multor arme din Italia la Kiev.

Nu a existat nicio reacție din partea liderului partidului, fostul premier Giuseppe Conte.

Duminică dimineață, unul dintre persoanele loiale lui Conte, Riccardo Ricciardi, a declarat că Di Maio s-a întors împotriva familiei sale politice și ar trebui să suporte consecințele.

Mișcarea 5 Stele este cea mai mare forță politică din parlament, după ce a obținut 33% din voturi la alegerile generale din 2018. Norocul său a avut însă de atunci de suferit, deoarece și-a pierdut identitatea anti-establishment odată ajunsă la guvernare. Ultimele sondaje de opinie îl plasează la aproximativ 13% și a obținut abia 3% din voturi la alegerile locale de la sfârșitul săptămânii trecute.

Di Maio a dat vina pe Conte pentru această înfrângere, în timp ce acesta din urmă a declarat că partidul plătește un preț pentru că se află în coaliția largă a lui Draghi.

Citește și : Al treilea american este dat dispărut după ce a călătorit în Ucraina

Oficiali ai partidului au declarat că acesta a fost atacat din cauza faptului că cei din conducerea partidului au declarat că se va aplica o regulă veche conform căreia membrii săi nu pot candida pentru realegere după două mandate consecutive în parlament – o măsură care l-ar împiedica pe Di Maio să candideze data viitoare.

Dacă Di Maio părăsește partidul, câțiva susținători l-ar putea urma și ar putea crea un partid separatist în interiorul parlamentului, aducând noi turbulențe în administrația Draghi.