DISTRIBUIȚI
dpa

Ministrul german de externe, Heiko Maas, şi-a exprimat duminică sprijinul faţă de soluţia a două state în rezolvarea conflictului dintre Israel şi palestinieni, în timp ce comunitatea internaţională aşteaptă publicarea planului american de pace pentru Orientul Mijlociu, relatează agenţia DPA, potrivit agerpres.

După o întâlnire cu omologul său iordanian, Ayman Safadi, duminică la Amman, Maas a declarat: ”Suntem şi rămânem uniţi în ce priveşte necesitatea pentru o soluţie negociată privind două state”. Această soluţie are în vedere crearea unui stat palestinian independent de Israel.


Citește și : Javad Zarif: Europenii nu sunt într-o poziţie de a critica Iranul pentru probleme care nu ţin de acordul nuclear

În acelaşi timp, el promite sprijin pentru UNRWA, Agenţia ONU de ajutor pentru refugiaţii palestinieni, boicotată de către Washington.

Potrivit lui Maas, activitatea UNRWA continuă să aibă o mare importanţă în viitor. Prin urmare Germania nu îşi va înceta sprijinul.

În timpul mandatului preşedintelui Donald Trump, SUA şi-au sistat finanţarea pentru UNRWA. Washingtonul susţine că investiţiile economice sunt mai potrivite decât donaţiile pentru ameliorarea nivelului de trai al palestinienilor.

Jared Kushner, consilierul şi ginere al lui Trump, va face cunoscut în curând un plan de pace pentru deblocarea conflictului dintre Israel şi palestinieni.

Potrivit media americane, există indicii că promisiunile din plan referitoare la avantaje financiare au drept scop de a-i convinge pe palestinieni să renunţe la cererea lor de a avea un stat propriu.

Pe 25-26 iunie, Bahreinul, un mic stat din Golf, va găzdui o conferinţă privind investiţiile pentru teritoriile palestiniene.

Citește și : Tokaev ar fi fost ales preşedinte al Kazahstanului cu 70 % din voturi (sondaj la ieşirea de la urne)

Palestinienii resping evenimentul, deoarece nu sunt dispuşi la concesii politice pentru a obţine ameliorări din punct de vedere material.