DISTRIBUIȚI
Focus.de

Şeful diplomaţiei germane Sigmar Gabriel şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu credibilitatea Administraţiei americane sub preşedinţia lui Donald Trump, informează sâmbătă agenţia de presă dpa.

„Nu mai suntem siguri că încă mai recunoaştem America”, a declarat Gabriel în a doua zi a Conferinţei de Securitate de la Munchen, înainte de discursul consilierului pentru securitate naţională al presedintelui american Donald Trump, H.R. McMaster. „Ar trebui să măsurăm America prin fapte, prin vorbe, prin postări pe Twitter?”, a declarat Sigmar Gabriel, care asigura interimatul cat timp discuţiile de coaliţie din Germania se prelungesc, conform agerpres.


China şi Rusia determină lumea liberală, occidentală, să acţioneze în această problemă, iar SUA ar trebui din acest motiv să fie interesate într-un strâns parteneriat cu Europa. „Nimeni nu ar trebui să încerce să dezbine UE, nici Rusia, nici China şi nici SUA”, a subliniat Gabriel.

Citește și : Serghei Lavrov : Rusia vrea să vadă Europa puternică şi stabilă

Potrivit ministrului de externe al Germaniei, la începutul lui 2018 comunitatea internaţională se confruntă cu o mulţime de provocări legate de securitate şi cu ameninţarea unui conflict major în diferite regiuni ale lumii. „Predictibilitatea şi credibilitatea sunt în prezent bunuri rare în relaţiile internaţionale”, a declarat Sigmar Gabriel.

Conflictul sirian s-a deplasat într-o direcţie ce presupune „un pericol acut de război pentru partenerii noştri apropiaţi”, a spus şeful diplomaţiei germane cu referire la Turcia, membră a NATO.

De asemenea, Jocurile Olimpice din Coreea de Sud pot doar temporar să oprească „escaladarea extrem de periculoasă din jurul programului de arme nucleare al Coreei de Nord”, potrivit oficialului german.

Pretenţia Chinei pentru un rol de lider, utilizarea de către Rusia a puterii militare şi escaladarea naţionalismului şi protecţionismului constituie alte pericole, a mai spus Sigmar Gabriel.