DISTRIBUIȚI
AFP

Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian preconizează, într-o vizită la Dakar, luni, dezvoltarea unor ”sinergii” în vederea unei suverantăţi vaccinale a Africii, în contextul unei producţii slabe de vaccin pe acest continent, relatează AFP, scrie news.ro

Aceste declaraţii intervin în contextul în care descoperirea unei noi variante a noului coronavirus, denumită omicron, în Africa de Sud, afectează mai multe ţări africane.


Citește și : Rusia raportează primele două cazuri cu Omicron

În prezent, 1% dintre vaccinurile folosite în Africa dunt produse pe acest continent.

Uniunea Africană (UA) vrea să crească acest procent la 60% până în 2040.

Uniunea Europeană (UE) şi Franţa acţionează în vederea unei ”suveranităţi vaccinale” a Africii şi ”doresc ca această suveranitate să facă parte dntr-un parteneriat global”, a subliniat Le Drian într-o conferinţă de presă la Instititul Pasteur din Dakar, unde a efectuat o vzită.

El a parte la Forumul pentru Pace şi Securtate în Africa, de două zle, care s-a deschis luni la Dakar.

”Subiectul la care lucrăm împreună este atingerea” obiectivului unei ”autonomii de 60% a producţiei vaccinurilor în Africa la orizontul lui 2040, stabilit de către Uniunea Africană”, declară el.

Şeful diplomaţiei franceze a insistat asupra necesităţii ”consolidării sinergiilor” în vederea realizării acestui obiectiv. Franţa susţine Instititul Pasterur din Dakar în proiecte cu privire la vaccinuri împotriva febrei galbene şi covid-19.

Le Drian a dat asigurări că UE îşi va ”respecta” angajamentul de a livra 500 de milioane de doze de vaccin anticovid, până la jumătatea lui 2022, partenerilor săi din întreaga lume.

”Vom atinge 300 de milioane de doze până la sfârşitul acestui an, iar dintre acestea o parte semnificativă este destinată Africii”, a anunţat el, fără să facă alte precizări.

În privinţa vaccinurilor, ”unii spun, iar alţii fac, unii anunţă, iar alţii livrează. Nu sunt mereu aceiaşi, rareori sunt aceiaşi. Noi (suntem cei care) livrăm”, a declarat Le Drain, vizând China.

Preşedintele chinez Xi Jinping a promis Africii, la 29 noiembrie, la Dakar, un miliard de doze de vaccin anticovid, sub forma unor donaţii sau unei susţineri a producţiei locale, în cadrul Forumului Cooperării Chinezo-Africane (FOCAC), la Diamnadio, în apropiere de Dakar.

China vizează, afirma Xi Jinping, să acopere ”vidul vaccinal” acuzat de către acest continent.